LifeStyle

Cum să vă protejaţi proprietatea de la distanţă

O proprietate nelocuită reprezintă o ţintă foarte uşoară pentru hoţi şi în acelaşi timp riscă să fie distrusă de un incendiu din cauza imposibilităţii de a depista în timp util, de la distanţă, eventualele probleme ale sistemului de încălzire sau circuitului electric. În aceste condiţii, este foarte important să vă luaţi măsuri suplimentare de protecţie, care să acţioneze în locul dumneavoastră sau să alerteze, la nevoie, o firmă specializată ori autorităţile competente. În aceste condiţii, pe lângă asigurare, este obligatorie montarea sistemelor antiefracţie, de alarmă şi de protecţie împotriva incendiilor.

 

Sistemele de alarmă sunt alese în funcţie de exigenţele proprietarilor, de caracteristicile locuinţei şi de costuri. Un sistem de detecţie a efracţiei are următoarele componente: centrală de alarmă, detectoare, dispozitiv de alarmă (sirenă) şi surse de alimentare. Centrala de alarmă deţine echipamentul de comandă, afişajul şi semnalul de avertizare, în cazul vreunei defecţiuni. Detectoarele sunt de două feluri: unele care funcţionează pe principiul schimbărilor de stare şi altele care detectează mişcările şi vibraţiile. Schimbarea de stare se referă la orice activitate acţionată mecanic sau magnetic, iar în detectarea mişcărilor sunt incluse şi geamurile sparte sau barierele optice. Gama foarte largă de tehnologie folosită a dus la apariţia unei varietăţi de tipuri de alarmă pe foarte multe planuri, iar gradele de securizare nu fac excepţie. Astfel, există sisteme destinate riscului scăzut, riscului mediu şi celui înalt. Din cauza faptului că majoritatea caselor de vacanţă se află în zone retrase, unde poliţia ajunge mai greu, iar de multe ori proprietarii sunt bănuiţi că deţin bunuri de valoare, este binevenit un sistem de alarmă pentru risc cu grad mediu sau chiar crescut.
Vestea bună este că pe piaţă există sisteme de securitate integrate pentru întreaga casă, care pot îndeplini cumulativ funcţii de supraveghere şi gestionare a accesului, de detectare a incendiilor sau de supraveghere video cu circuit închis a căilor de acces sau a altor spaţii. Astfel, beneficiarii sunt informaţi cu privire la condiţiile în care se declanşează alarma sau dacă s-a înregistrat vreo defecţiune pe circuit. Un sistem performant are prevăzute din fabrică anumite posibilităţi, care au rolul de a preveni eventualele defecţiuni ce pot afecta declanşarea alarmei. Toate erorile de operare trebuie indicate imediat şi remediate, deoarece pot influenţa funcţionalitatea sistemului.

Sistemul antiefracţie este încorporat, de cele mai multe ori, în ferestre şi uşi. În cazul ferestrelor, protecţia antiefracţie superioară se obţine prin armăturile metalice cu formă specială. Fixarea balamalelor de fereastră se face prin mai mulţi pereţi ai profilului din PVC, iar cea a balamalelor de pe toc se realizează într-o zonă proiectată să reziste la smulgere. Componentele  menite să sporească securitatea ferestrelor sunt: mânerele cu încuietoare, elementele de feronerie ranforsate, cu pivot în formă de ciupercă, geamul securizat laminat şi geamul rezistent la perforare şi glonţ. În ceea ce priveşte uşa de la intrare, este recomandat să apelaţi la una metalică, întrucât aceasta prezintă un grad sporit de siguranţă la efracţie în comparaţie cu cele tradiţionale, datorită materialelor folosite, precum şi sistemelor moderne de închidere, care rezistă la manevrări şi şocuri repetate sau puternice. Atunci când achiziţionaţi o uşă metalică pentru intrare, trebuie să ţineţi cont de următorii factori: grosimea tablei, izolaţia termică, protecţia antiefracţie, sistemul de încuietori, natura finisajului, instalarea tocului în zidărie şi rezistenţa la intemperii.

Sistemele de supraveghere video sunt de tip analogic sau digital. Cele analogice sunt deja depăşite moral, spre deosebire de modelele digitale, care includ tehnologie de ultima oră. Ele sunt legate de o unitate centrală inteligentă, de tip computer, care salvează imaginile pe un hard disk. Parametrii filmării şi, implicit, cei ai înregistrării sunt controlabili (cât se filmează, la ce stimuli se declanşează camera etc.),  le fel şi arhivarea respectivelor secvenţe. În sistem digital, imaginea (mai ales în cazul sistemelor performante) este net superioară celei analogice, iar costurile tind permanent să scadă. Un alt mod de a împărţi sistemele de supraveghere este în interne şi externe. Deşi ca principiu de funcţionare sunt, în mare, identice, în privinţa durabilităţii şi a fiabilităţii, lucrurile stau cu totul altfel. Sistemele externe sunt concepute şi realizate în aşa fel încât să funcţioneze cu eficienţă maximă chiar şi în cele mai nefavorabile condiţii de mediu, păstrând toţi parametrii tehnici ai filmării şi înregistrării la cel mai bun nivel calitativ. De exemplu, ele sunt prevăzute cu o incintă termostată, care menţine camera de supraveghere la o temperatură constantă, indiferent de valoarea termică şi de umiditatea mediului exterior. În plus, pot avea o construcţie anti-şoc, care le permite să reziste cu brio la eventualele violenţe la care ar putea fi supuse de către agresori. Un alt atu important al sistemelor de securitate moderne constă în posibilitatea de a fi accesate de pe calculator, laptop sau tabletă, de la distanţă, ceea ce înseamnă că puteţi să verificaţi toate încăperile casei de vacanţă de la sute de kilometri distanţă.

Sistemul de detectare a incendiilor este compus din declanşatoare de alarmă şi detectoare conectate la echipamente de control şi semnalizare, ce pot identifica zona apariţiei şi tipul evenimentului, fapt ce le permite pompierilor să acţioneze cât mai eficient pentru a diminua efectele unui incendiu. În funcţie de preţ şi complexitate, aceste centrale pot comanda instalaţii de stingere a incendiilor, de ventilare, de desfumare, alertându-i pe pompieri şi proprietari. Detectoarele pot fi: de fum, de temperatură, de flacără deschisă, de monoxid de carbon sau de gaz. Ele sunt conectate la un sistem de protecţie care întrerupe automat, în caz de pericol, alimentarea locuinţei cu gaze şi electricitate.

 

PONT

Ar fi ideal să aveţi o persoană de încredere care să locuiască în apropierea casei de vacanţă şi care să poată acţiona în scurt timp, în momentul în care unul dintre sistemele de protecţie nu funcţionează din cauza unor defecţiuni, atunci când apare o eroare de soft sau când acestea semnalează o problemă.

 

 

 

Related posts

Seminarii tehnice TONDACH şi Wienerberger

Adina Meyers

Targ de Duminica pentru designerii romani

Adina Meyers

Importanta pernelor din bambus pentru un somn relaxat

Adina Meyers