In perioada aprilie 2018-iulie 2019, Asociația Culturală Flower Power derulează Proiectul ”Cultura Alternativă”, proiect selectat spre finanțare în cadrul POCA 2014-2020, cofinanțat de Uniunea Europeană, din Fondul Social European.
Proiectul își propune să consolideze capacitatea ONG-urilor și a actorilor relevanți din domeniul cultural de a iniția, promova, implementa și monitoriza politici publice adaptate contextului cultural actual din România, în vederea îmbunătățirii și sincronizării acestuia cu mediul cultural european și internațional și să formuleze o propunere alternativă cu privire la Statutul artistului în România.
Proiectul se află, în acest moment, în etapa de Dezvoltare a instrumentelor de evaluare a impactului mixului legislativ actual din România asupra artiștilor din toate domeniile culturale. Prima modalitate de evaluare a percepției efectelor legislației actuale de către artiști este sondajul deschis pe website-ul proiectului, www.statutulartistului.ro. Sondajul, realizat sub forma unui chestionar, este primul de acest tip pus la dispoziția tuturor artiștilor și operatorilor culturali din România, indiferent de domeniul artistic în care se exprimă.
Concomitent cu completarea sondajului, realizat în urma consultărilor cu experții implicați în proiect de sociologul Ionela Șufaru, se lucrează la studiul comparativ care are drept subiect de analiză, condiția artistului din cinci țări din Europa. În cadrul studiului, sunt analizate și comparate condițiile în care piața culturală și viața artiștilor funcționează și sunt reglementate în Franța, Germania, Danemarca, Slovacia, Marea Britanie. Studiul calitativ este realizat de Corina Andrei-doctor în științe politice și va cuprinde nu doar datele și analiza peisajului cultural din țările respective, dar și studii de caz, interviuri cu artiști și operatori culturali care trăiesc în aceste țări. Scopul studiului este de a oferi modele de bune practici și de a furniza date despre modalități diverse de abordare a metodelor de susținere și îmbunătățire a condiției artistului în alte țări europene.
Echipa de proiect lucrează, în această perioadă, la pregătirea etapei imediat următoare a proiectului: crearea unei rețele virtuale de comunicare între mediul cultural și mediul civic și întâlnirile specializate cu artiștii din țară, in vederea identificării nevoilor specifice din principalele domenii culturale din România.
Acestea sunt cele două metode propuse de proiectul ”Cultura Alternativă” pentru atingerea unuia dintre obiectivele specifice Dezvoltarea mecanismelor de consolidare a dialogului social și civic.
Crearea rețelei virtuale de comunicare va începe prin organizarea unei serii de webinarii în care se vor dezbate diverse teme de interes pentru toți reprezentanții zonei artistice, dar și civice.La webinarii vor fi invitați specialiști în diverse domenii culturale, care pot oferi o imagine asupra peisajului cultural și administrativ din zona culturală, în acest moment. Webinariile vor putea fi urmărite on-line, pe site-ul proiectului și pe pagina de facebook dedicată acestuia. Cei care se vor înscrie la webinar, vor putea formula întrebări în direct, prin intermediul paginii de facebook. Ei vor putea intra, astfel, în dialog cu specialiștii invitați și se vor putea implica activ în activitățile proiectului. (În doar câteva zile, veți primi pe adresa aflată în baza noastră de date, invitația la primul webinar Cultura Alternativă.)
Al doilea pas în facilitarea dialogului social, vor fi întâlnirile la masa discuțiilor. Facilitatorul întâlnirilor va fi regizorul de teatru Adriana Zaharia, expert facilitare dialog social în echipa ”Cultura Alternativă”. Întâlnirile vor crea cadrul necesar comunicării artiștilor din diverse domenii culturale, pe problematica specifică domeniului în care își desfășoară activitatea. Vor exista cinci întâlniri, dedicate domeniilor Arte vizuale, Muzică, Dans și coregrafie, Teatru și Film, Televiziune și alte arte. Fiecare întâlnire va da ocazia unui număr de 20 de artiști invitați să participe la dezbateri și să formuleze propuneri. Întâlnirile vor fi organizate în următoarele orașe: București, Timișoara, Cluj, Iași,Târgu Mureș. Vor fi discutate nevoile artiștilor din fiecare domeniu, propunerile și observațiile lor pentru îmbunătățirea condițiilor de lucru, a libertății, mobilității și protecției sociale a artiștilor independenți.
Proiectul ”Cultura Alternativă” a apărut ca răspuns la nevoia de îmbunătățire a statutului socio-profesional și a condiției creatorului, în România, în urma participării în 2016 a Asociației Culturale Flower Power la consultările organizate de Ministerul Culturii și Identității Naționale în vederea realizării Strategiei Culturale pe perioada 2016-2020. Printre obiectivele generale, formulate în cadrul acestei strategii, se numără și Îmbunătățirea statutului socio-profesional și a condiției creatorului.
”Elaborarea de măsuri și politici culturale care să contribuie la dezvoltarea unui mediu favorabil pentru libertatea de exprimare artistică și care să asigure condițiile materiale pentru facilitarea exprimării talentului creator este necesară pentru a asigura un rol proeminent al culturii în societate. Recomandarea privind Condiția Artistului (UNESCO – Belgrad, 1980), Declarația finală a Congresului Mondial asupra aplicării Recomandărilor privind Condiția Artistului (UNESCO – Paris, 1997) și Conferința „Politici pentru dezvoltare în cultură“ (UNESCO – Stockholm, 1998) sunt doar câteva repere care indică nevoia definirii clare a tuturor drepturilor care derivă din funcția socială a creatorului, precum şi a drepturilor şi libertăților care se cuvin oricărui cetăţean (morale, economice sau de securitate socială etc.) inclusiv prin crearea unor condiţii materiale şi sociale care să faciliteze exprimarea talentului creativ.”(pagina 108,Strategia pentru Cultură și Patrimoniu Național 2016-2022-Ministerul Culturii).
În luna iunie a acestui an, UNESCO a anunțat desfășurarea, până pe 23 noiembrie 2018, a unui studiu global privind politicile și măsurile luate în întreaga lume pentru a sprijini drepturile economice și sociale ale artiștilor. După cum reiese din Raportul Global al UNESCO din 2018, privind reformularea politicilor culturale, ”ocuparea forței de muncă și statutul social al artistului continuă să fie precare, cu acces scăzut la asigurările sociale, la pensii și la alte prevederi sociale.
Recomandarea adoptată de Conferința Generală a UNESCO în 1980, a invitat guvernele să îmbunătățească statutul profesional, social și economic al artiștilor, prin implementarea politicilor și măsurilor legate de formare, securitate socială, ocuparea forței de muncă, condiții de venit și fiscalitate, mobilitate și libertate de expresie.” . (https://statutulartistului.ro/unesco-lanseaza-un-survey-mondial-privind-conditia-artistului/)
Vestea sondajului UNESCO este încă un impuls pozitiv pentru echipa Proiectului ”Cultura Alternativă” și un motiv în plus pentru a invita, din nou, artiștii și operatorii culturali, precum și instituțiile publice din domeniul culturii să participle la activitățile și întâlnirile propuse de proiect în București și în alte orașe din țară, în sprijinul identificării și adoptării unor măsuri concrete de îmbunătățire a condiției artiștilor din România.
Mai multe detalii despre proiect și știri și informații actualizate pas cu pas, pe website:
Pagini de socializare:
https://www.facebook.com/statutulartistului ,
https://www.linkedin.com/in/cultura-alternativa-042365164/ sau
https://www.linkedin.com/company
Adrese de contact:
Anca Constantin van der Zee-Responsabil Comunicare, anca.constantin@statutulartistului.ro
Daniela Apostol-Manager Proiect
daniela.apostol@statutulartistului.ro
VĂ INVITĂM LA PRIMA TRANSMISIUNE LIVE ON-LINE CULTURA ALTERNATIVĂ
PRIMUL WEBINAR CULTURA ALTERNATIVĂ !
Luni, 23 iulie, începând cu ora 19:00, vă invităm să participați la primul webinar din seria ”Cultura Alternativă”.
Tema : Statutul artistului – studiu comparativ
Scurta descriere:
Studiu comparativ asupra peisajului cultural din cinci țări europene – metoda și prezentarea rezultatelor
Invitat: Corina-Rodica Andrei
Doctor în Ştiinţe Politice, titlu obţinut în 2013 la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA), cu o lucrare care analizează sistemul de vot din Parlamentul României şi relaţia acestuia cu executivul. Cu o experienţă vastă în cercetare, Corina Andrei a elaborat diverse analize şi studii, în problematici precum integrarea persoanelor cu dizabilităţi pe piaţa muncii, abandonul şcolar, creşterea şomajului, comportament politic. Corina are experienţă de peste 4 ani în scrierea şi implementarea proiectelor cu finanţare europeană şi naţională. Preocuparea principala a acesteia, privind studiile la care a lucrat şi proiectele la care a participat, este existenţa unui rezultat social real pozitiv la nivelul comunităţilor.
Sesiunea de întrebări și răspunsuri on-line din cadrul webinarului, va avea loc pe pagina de facebook a proiectului Cultura Alternativă, pagină care poate fi accesată la adresa:
https://www.facebook.com/statutulartistului
Corina-Rodica Andrei va răspunde întrebărilor publicului, timp de o oră, începând cu ora 19:15, prin intermediul chat-ului disponibil pe pagina de facebook.
Vă așteptăm, în număr cât mai mare, să vă înscrieți pe pagina noastră de facebook și în grupul(comunitatea) Cultura Alternativă.