Casele tradiționale din satele bunicilor noștri au o frumusețe aparte dar, mai important de atât, de ele ne leagă amintiri frumoase din copilărie. Așa că ne este cu atât mai greu să decidem să le demolăm cu totul și să construim altele în loc și preferăm tot efortul pe care îl presupune renovarea unei case vechi.
Chiar dacă renovarea unei case de la țară înseamnă cheltuieli importante și timp investit în proiect, la final te vei alege cu o locuință perfectă pentru vacanțe sau weekenduri prelungite și nu vei regreta efortul depus. Iată câteva sfaturi de care să ții cont în proiectul tău, care îți pot scădea costurile și al căror rezultat va fi unul pe măsură:
Recondiționează și izolează exteriorul clădirii
Casele pot consuma destul de multe resurse, mai ales pe timp de iarnă, iar costurile necesare asigurării confortului termic pot fi destul de mari. De aceea, izolația interioară s-ar putea să nu fie suficientă pentru a face economii semnificative. O lucrare foarte importantă în acest sens, dar și pentru a consolida clădirea o reprezintă izolația exterioară, pe care o poți monta atunci când recondiționezi fațada clădirii.
Pentru izolații poți opta pentru polistiren extrudat, care are un avantaj în plus, acela de a împiedica și infiltrațiile de apă. După aplicarea plăcilor de polistiren, poți aplica unul dintre aceste mortare de zidarie ieftine și rezistente, peste care pui apoi tencuiala decorativă sau aplici direct vopseaua dorită.
Renovarea, izolarea mansardei și refacerea acoperișului
O altă mare problemă pe care o întâlnim la casele vechi este acoperișul uzat sau prost montat, prin care se infiltrează apa la fiecare ploaie. Chiar dacă nu a început să îți plouă încă în casă, recondiționarea acoperișului este un pas esențial pentru confortul termic și durabilitatea locuinței.
Atunci când alegi materialele pentru acoperiș, este recomandat să ții cont și de stilul în care este construită casa, precum și de frecvența ploilor sau a ninsorilor din zona în care se află construcția. În general, sunt preferate acoperișurile din țiglă ceramică, întrucât acestea au o durată de viață foarte mare, între 80 și 100 de ani, se potrivesc oricărui stil și izolează bine. Va trebui însă să vezi dacă aceasta este alegerea potrivită pentru tine, deoarece țigla ceramică este foarte grea și ai nevoie de o structură puternică și rigidă, care să suporte greutatea.
Utilitățile, o necesitate greu accesibilă la sat
Ni se pare un lucru firesc să avem apă curentă, canalizare și energie electrică, însă realitatea tristă este că în România încă mai există zeci de sate în care timpul pare să se fi oprit în secolul 19. Iar să tragi pe stradă rețeaua de curent electric sau de canalizare poate costa enorm sau poate fi imposibilă. În aceste condiții, nu îți rămâne altceva de făcut decât să improvizezi sau să găsești resurse alternative.
De exemplu, o soluție foarte bună pentru unele case poate fi instalarea unor panouri solare, care să asigure măcar parțial energia necesară. Acestea sunt adeseori folosite pentru a încălzi apa și nu sunt extrem de costisitoare, astfel încât efortul este unul minim pentru beneficiile pe care le poți obține apoi.
Construirea anexelor pentru gospodărie
Mulți dintre cei care își renovează casele de la țară ajung la concluzia fie că spațiul este prost compartimentat, fie că nu au suficiente încăperi sau că acelea deja existente nu își ating pe deplin scopul. Construcția unor anexe la gospodărie poate fi o operațiune extrem de utilă. De exemplu, o bucătărie de vară îți poate ușura foarte mult munca și, în plus, te va face să simți că petreci mai mult timp afară, chiar dacă ai treabă. Sau poate îți dorești un garaj, ca să ai un loc sigur și adăpostit pentru a-ți parca mașina. Serele sunt și ele anexe utile pentru cei care vor să își crească singuri legumele.
Înainte de a te decide asupra anexelor gospodăriei, asigură-te că nu există o altă încăpere pe care să o poți transforma în bucătărie sau debara, de exemplu, astfel încât să îți reduci costurile și să nu începi de la zero o nouă construcție.
Renovarea și amenajarea interioară, câte gusturi, tot atâtea opțiuni
Când vine vorba de renovarea și amenajarea interiorului casei de la țară, părerile sunt împărțite. Dacă unii proprietari preferă să păstreze aspectul tradițional și aleg un design de inspirație rustică, alții vor să se simtă la fel de confortabil ca la oraș și preferă un stil de amenajare modern ori minimalist. Indiferent de gusturile tale, la acest capitol trebuie să știi că pot varia foarte mult costurile, în funcție de ce îți dorești. Noi îți recomandăm să păstrezi aerul rustic al caselor de la țară și să nu intervii cu foarte multe elemente de modernitate asupra lui, astfel încât casa să își păstreze atmosfera pe care ne-o amintim cu plăcere din copilărie.
Ce alte sfaturi ai mai avea pentru cei care renovează casa de la țară? Care ți se pare cel mai important dintre cele de mai sus?