Trebuie sa fim realisti si sa remarcam faptul ca multe dintre locuintele din Romania nu sunt chiar unele dintre cele mai spatioase, asadar e necesar sa apelam la mici trucuri si iluzii optice astfel incat sa cream senzatia de spatiu si sa schimbam perspectiva unei incaperi. Despre aceste trucuri si iluzii o sa discutam mai multe in randurile urmatoare. Vei vedea ca nu va fi deloc dificil sa pui in practica sfaturile pe care noi ti le oferim in acest articol.

Daca ar exista un obiectiv universal in decorarea unui apartament acesta ar fi cu siguranta incercarea de a profita la maxim de pe urma fiecarui centimetru patrat pe care il avem la dispozitie. In multe momente spatiul cu care trebuie sa lucram nu este chiar unul ideal, asadar trebuie sa fim inventivi pentru a aduce un suflu nou si pentru a crea impresia ca avem un apartament spatios, aerisit si elegant. Iluziile optice pot reprezenta o adevarata mina de aur daca stim cum sa ne folosim de ele in avantajul nostru.

Un prim lucru pe care noi trebuie sa il facem este sa alegem cu atentie paleta de culori. Nuantele care predomina, dar si cele folosite pentru accentuare anumitor zone, pot face diferenta in oferirea unor anumite senzatii, fie ele placute sau neplacute. Asadar nu e bine sa alegem chiar dupa preferintele noastre, ci sa tinem cont de cateva sfaturi ale specialistilor. De exemplu, pentru o incapere mica, cel mai bine este sa apelam la culorile deschise, deoarece ele vor face sa para camera mult mai mare decat este in realitate. In schimb, in cazul camerelor mari, e bine sa folosim cu moderatie aceasta iluzie optica sau chiar sa optam pentru tonuri ceva mai inchise.

O alta iluzie optica interesanta poate fi obtinute cu ajutorul oglinzilor. De altfel, ele sunt cat se poate de recomandate in cazul spatiilor mici sau inguste (acesta este si motivul pentru care toti designerii amplaseaza pe hol o oglinda mare) pentru ca largeste vizual spatiul lasand impresia ca dimensiunile sunt mult mai mari decat in realitate.

Sunt doua moduri in care ne pot ajuta oglinzile. In primul rand ne ajuta sa „marim” incaperea din punct de vedere vizual, iar pentru a obtine un astfel de efect este recomandat sa amplasam oglinda pe cel mai indepartat perete al camerei (de obicei este vorba de peretele opus usii). In al doilea rand, putem adauga inaltime unei camere, daca alegem o oglinda verticala pe care o punem astfel incat privirea noastra sa fie ghidata in sus.

Nu trebuie sa uitam nici de lumina. Daca avem in incapere lumina naturala din abundenta, atunci aceasta va parea mult mai spatioasa. Practic, lumina merge mana in mana cu zugravirea peretilor in nuante cat mai deschise, care o reflecta, amplificand si mai mult efectul. In cazul in care nu ai norocul de a te bucura de lumina naturala din belsug, atunci nu ezita sa apelezi cu incredere la corpurile de iluminat, oferta fiind una foarte variata.

Related posts

Repari sau înlocuiești? 5 întrebări pe care să ți le pui pentru a lua decizia bună

Adina Meyers

4 secrete de la japonezi, care te vor invata cum sa ai mai mult spatiu in casa

Adina Meyers

Cum arată livingul unor colecționari

Adina Meyers