Atunci cand vine vorba de alegerea dintre o casa din caramida si una din lemn, unul dintre principalele motive pentru care multi recomanda cea din urma varianta este reprezentata de costul mult mai redus al constructiei (chiar si cu 50%, potrivt acestora).

Din cate se pare insa, acesta este un simplu mit. Da, pot sa fie diferente de costuri, insa nu chiar atat de mari, iar ele tin in principal de alte aspecte, precum calitatea lemnului, tipul si calitatea instalatiilor electrice, calitatea izolatiei conductorilor si asa mai departe. Un alt lucru care influenteaza destul de mult pretul unei case din lemn este fundatia acesteia si terenul pe care este construita (daca este construita pe un terent plat sau unul in panta sau cu denivelari – in cele din urma cazuri pretul poate urca si cu 50% din pretul casei).

Asadar, atunci cum se fac diferentierile? Cei mai multi pana acumse luau dupa preturile mult mai mici, insa altele sunt diferentele intre casele construite din caramida si cele construite din lemn. In ambele cazuri exsita atat avantaje, cat si dezavantaje, iar despre ele vom incerca sa discutam pe scurt in cadrul acestui articol.

Incepem cu casele din lemn, din moment ce ele au reprezentat si subiectul incipitului articolului de fata. Printre cele mai mari avantaje aduse de acestea se numara timpul scurt de executare. Practic ele pot fi ridicate de obicei intr-o singura luna sau, in unele cazuri, in cel mult trei luni. In plus, ele sunt foarte flexibile si usoare, rezistand mult mai bine la cutremure.

Atunci cand vine vorba de izolarea termica, casele pe structura de lemn stau cel mai bine, iar asta pentru ca ele sunt foarte calduroase iarna, respectiv foarte racoroase vara. Asta pentru ca lemnul este un material care izoleaza foarte bine, iar inc ombinatie cu alte materiale termoizolante rezulta o casa care este capabila de niste performante termice si energetice de invidiat.

Exista bineinteles si dezavantaje, iar in ceea ce le priveste pe acestea, ele sunt urmatoarele: durata de viata a acestor case este una mult mai scurta, dar cu toate acestea, daca asiguram o intretinere si exploatare corespunzatoare putem ajunge la o speranta de viata chiar destul de ridicata (vezi ca exemplu bisericile din lemn care inca se tin foarte bine dupa sute de ani). Izolarea fonica in cazul caselor de lemn este una care lasa de dorit. De asemenea, in timp, se poate dovedi mult mai costisioare intretinerea, care trebuie sa fie una speciala.

Trecem la casele din caramida, iar in cazul acestora precizam ca unul dintre motivele pentru care majoritatea persoanelor opteaza pentru ele este acela ca sunt foarte durabile. Durata lor de viata este una mult mai lunga decat in cazul caselor din lemn, structura de rezistenta a acestora fiind una foarte puternica. In plus, spre deosebire de casele din lemn, peretii acestora nu necesita multe reparatii in timp.

Avem o mult mai mare libertate in ceea ce priveste gama de finisaje a peretilor interiori si cei exteriori, putem opta pentru orice tip de acoperis (chiar si pentru cel din tigla), ofera o foarte buna izolare fonica (lucru care va spori intimitatea) si nu avem limita pe inaltime (putem opta pentru oricate etaje vrem).

In ceea ce priveste dezavantajele, cel mai mare este reprezentat de timpul indelungat necesar constructiei lor (de aproximativ un an). De asemenea, casele din caramida au nevoie de fundatii speciale, iar asta pentru ca structura este una grea. Izolarea termica este una destul de scazuta, ceea ce inseamna ca va trebui sa apelam la o izolatie exterioara, lucru care ne va aduce costuri suplimentare. Chiar si asa, costul energiei sau combustibililor pentr incalzirea in sezonul rece va fi unul mai ridicat.

Dupa cum se poate observa, de ambele parti avem atat avantaje, cat si dezavantaje, asadar alegerea va fi facuta tinand cont de ele, precum si de preferintele fiecaruia dintre noi.

Related posts

Kit supraveghere video Hikvision pentru monitorizarea unui restaurant

Adina Meyers

Cum alegem cele mai eficiente metode alternative de producere a energiei

Adina Meyers

Cauti o administrare digitala si transparenta pentru blocul tau? Nexus Bloc este solutia dorita ! 

Adina Meyers