Când alegeţi pavajul, trebuie să luaţi în calcul destinaţia spaţiului care va fi pavat, deoarece acesta determină grosimea pavelei alese.
Pentru o alee cu trafic auto, se recomandă pavelele cu o grosime de 8-10 cm, în timp ce pentru suprafeţele cu trafic pietonal, terase şi grădini, cele mai potrivite sunt pavelele de 6 cm.
Odată stabilit tipul de pavaj și grosimea sa urmează montarea propriu-zisă. Dacă doriți să executați această acțiune singuri, trebuie să parcurgeți pașii de mai jos:
1. În prima etapă, este recomandat să delimitaţi suprafaţa pe care urmează să o acoperiţi cu pavaj.
2. Îndepărtaţi stratul vegetal până la adâncimea notată în proiect.
3. Următoarea etapă presupune să nivelaţi şi să compactaţi solul, apoi să aşterneţi stratul de fundaţie. Stratul de bază este format din pietriş sau beton. Pietrişul este necesar în cazul în care folosiţi pavaje de dimensiuni mici, iar betonul, pentru elementele de pavaj supuse unui trafic intens.
4. După aceste operaţiuni urmează aşezarea patului de pavaj, care este, de fapt, un strat de nisip uscat.
5. Puneţi bordurile, dacă sunt prevăzute.
6. Montaţi dalele cu ajutorul unui ciocan de cauciuc prin batere uşoară, după care împrăştiaţi un strat de nisip. Este indicat să stabiliţi o pantă cu ajutorul nivelei şi să aşezaţi modelul de pavaj dintr-un colţ de 90 de grade, pentru a realiza un model armonios. Reveniţi cu un nou strat de nisip, care va intra printre rosturile din pavaj şi va crea o legătură între dale.
7. Suprafaţa pavată trebuie să aibă o pantă de scurgere de 1%, pentru împiedicarea acumulării apei pluviale.
8. Compactaţi doar pe timp uscat, moment în care, prin vibrarea pavajului, cota acestuia va scădea cu aproximativ 2 cm.
ATENŢIE: Pavarea unor suprafeţe din curte presupune o serie de operaţiuni destul de elaborate, care sunt destul de dificil de executat, în mod corect, de către o persoană fără experienţă. În aceste condiţii, pentru a preveni apariţia denivelărilor sau deplasarea dalelor, este recomandat să contractaţi serviciile unei firme specializate, care oferă garanţie pentru lucrare, în loc să alegeţi să executaţi un astfel de proiect în regie proprie.
PONT
Necesarul de material este dat de suprafaţa care urmează a fi pavată, exprimată în metri pătraţi, la care se adaugă un procent de 2-10% pentru pierderile din tăieturi. Necesarul de nisip pentru stratul-suport se obţine înmulţind suprafaţa (în metri pătraţi) cu 0,05 (grosimea în metri), obţinându-se necesarul în metri cubi. Necesarul de material pentru infrastructură (piatră spartă, balast, beton) este stabilit în funcţie de fiecare amenajare în parte cu ajutorul unui specialist.
Text: Simona Popa
Sursa foto: www.shutterstock.com