Legislatie Solutii Constructive

Scutiri de impozit pentru vânzări de case și terenuri, din februarie. Vezi dacă te încadrezi

De la 1 februarie 2017, se schimbă modul în care se impozitează veniturile obținute din vânzarea caselor și a terenurilor. Această schimbare este deja prevăzută în Ordonanța de urgență a Guvernului nr.3/2017 pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, actul normativ fiind publicat în Monitorul Oficial.

Scutiri de impozit pentru vânzări de case și terenuri

Până în prezent nu a existat nici un plafon de scutire de la impozit, iar procentul impozitului pe tranzacțiile cu case și terenuri se calcula astfel conform Codului Fiscal:

Pentru construcțiile de orice fel cu terenurile aferente acestora, precum și pentru terenurile de orice fel fără construcții, dobândite într-un termen de până la 3 ani inclusiv:

    •    3% până la valoarea de 200.000 lei inclusiv;

    •    peste 200.000 lei, 6.000 lei + 2% calculate la valoarea ce depășește 200.000 lei inclusiv;

Pentru imobilele descrise mai sus, dobândite la o dată mai mare de 3 ani:

    •    2% până la valoarea de 200.000 lei inclusiv;

    •    peste 200.000 lei, 4.000 lei + 1% calculat la valoarea ce depășește 200.000 lei inclusiv.

De la 1 februarie 2017, însă, orice tranzacție care nu va depăși 450.000 lei va fi scutită de la impozitul datorat statului. Această schimbare a fost stabilită de către Guvern cu scopul de a încuraja vânzarea caselor și a terenurilor, dar și pentru a stimula construcția de noi locuințe.

„La transferul dreptului de proprietate și al dezmembrămintelor acestuia, prin acte juridice între vii asupra construcțiilor de orice fel și a terenurilor aferente acestora, precum și asupra terenurilor de orice fel fără construcții, contribuabilii datorează un impozit care se calculează prin aplicarea cotei de 3% asupra venitului impozabil. Venitul impozabil se stabilește prin deducerea din valoarea tranzacției a sumei neimpozabile de 450.000 lei”, se arată în textul publicat în Monitorul oficial.

Sursa: avocatnet.ro

Related posts

Noemi Ritea, director general VELUX România: “Pentru o Companie Model, micromanagementul și controlul excesiv nu mai funcționează”

Adina Meyers

Care sunt actele necesare la înscrierea în Programul “Casa Verde Plus”

Oana Voicu

Cum sa eficientizezi procesul de cumparare al unui imobil?

Adina Meyers

Acest site foloseşte cookie–uri. Prin continuarea navigării, eşti de acord cu modul de utilizare a acestor informaţii. Accept Află mai multe