Legislatie Solutii Constructive

Scutiri de impozit pentru vânzări de case și terenuri, din februarie. Vezi dacă te încadrezi

De la 1 februarie 2017, se schimbă modul în care se impozitează veniturile obținute din vânzarea caselor și a terenurilor. Această schimbare este deja prevăzută în Ordonanța de urgență a Guvernului nr.3/2017 pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, actul normativ fiind publicat în Monitorul Oficial.

Scutiri de impozit pentru vânzări de case și terenuri

Până în prezent nu a existat nici un plafon de scutire de la impozit, iar procentul impozitului pe tranzacțiile cu case și terenuri se calcula astfel conform Codului Fiscal:

Pentru construcțiile de orice fel cu terenurile aferente acestora, precum și pentru terenurile de orice fel fără construcții, dobândite într-un termen de până la 3 ani inclusiv:

    •    3% până la valoarea de 200.000 lei inclusiv;

    •    peste 200.000 lei, 6.000 lei + 2% calculate la valoarea ce depășește 200.000 lei inclusiv;

Pentru imobilele descrise mai sus, dobândite la o dată mai mare de 3 ani:

    •    2% până la valoarea de 200.000 lei inclusiv;

    •    peste 200.000 lei, 4.000 lei + 1% calculat la valoarea ce depășește 200.000 lei inclusiv.

De la 1 februarie 2017, însă, orice tranzacție care nu va depăși 450.000 lei va fi scutită de la impozitul datorat statului. Această schimbare a fost stabilită de către Guvern cu scopul de a încuraja vânzarea caselor și a terenurilor, dar și pentru a stimula construcția de noi locuințe.

„La transferul dreptului de proprietate și al dezmembrămintelor acestuia, prin acte juridice între vii asupra construcțiilor de orice fel și a terenurilor aferente acestora, precum și asupra terenurilor de orice fel fără construcții, contribuabilii datorează un impozit care se calculează prin aplicarea cotei de 3% asupra venitului impozabil. Venitul impozabil se stabilește prin deducerea din valoarea tranzacției a sumei neimpozabile de 450.000 lei”, se arată în textul publicat în Monitorul oficial.

Sursa: avocatnet.ro

Related posts

Cinci pași pentru a-ți transforma inteligent podul în mansarda mult visată

Adina Meyers

De ce avem nevoie de certificat energetic

Adina Meyers

Utilizarea placilor ceramice la exterior

Adina Meyers