Dacă anul acesta îți faci curaj să frămânți cozonacul acasă, cu siguranță că ai nevoie și de cea mai bună rețetă de cozonac. Ți-am pregătit ingredientele necesare și modul de preparare pentru patru cozonaci, de aproximativ jumătate de kilogram bucata.
Ingrediente pentru aluat
1 kg făină
250 g zahăr
60 g drojdie
8 gălbenușuri
un vârf de cuțit de sare
o linguriță de coajă rasă de lămâie
420 ml lapte
200 g unt nesărat
Ingrediente umplutură
Varianta 1
200 g nuci măcinate
50 g stafide
100 g rahat
100 g zahăr
20 g cacao
3 albușuri
Varianta 2
200 g alune de pădure rumenite în cuptor
50 g caise confiate
50 g merișoare confiate / orice alte fructe confiate preferate
50 g stafide
100 g zahăr
3 albușuri
Maia
Dizolvă în 100 ml lapte 60 g de drojdie, adaugă 10 g zahăr și 30 g făină și lasă un sfert de oră să crească (până își dublează volumul).
Mod de preparare
Freacă zahărul cu gălbenușurile și sarea, până obții o pastă omogenă, albă. Încălzește foarte puțin lapte și pune-l peste, adaugă și coaja de lămâie, continuând să amesteci până ce zahărul s-a dizolvat de tot.
Cerne făina, pune maiaua crescută peste ea, apoi încorporează pasta de mai sus. Metoda tradițională presupune să ai făina într-un vas mai mare, să faci o gropiță la mijloc și acolo să pui gălbenușurile frecate. În acest moment ar trebui să ai un aluat format, peste care poți adăuga untul topit. Frântă-l bine, pentru că așa vei avea cozonaci pufoși, apoi lasă-l la dospit până când își dublează volumul.
Umplutura
Bate albușurile spumă, apoi adaugă cacao, nuci și zahăr. Întinde câte o bucată de aluat pe masa de lucru tapetată în prealabil cu un praf de făină, iar peste această bucată de aluat pune albușurile, apoi stafidele și rahatul tăiat în bucăți potrivite. Rulează și pune în tava în care îl vei coace (unsă cu unt). Lasă-l la dospit aproximativ două ore, înainte de a-l coace. Pune-l în cuptor pentru 35 de minute, la 180 de grade.
Pentru a doua variantă de umplutură, nu trebuie decât să schimbi ingredientele, urmând aceiași pași de mai sus.
Dacă vrei cozonaci lucioși, nu uita să îi ungi cu ou înainte de a-i băga la cuptor.
Foto: Pinterest