Este foarte usor sa descoperi cata energie consuma obiectele electronice din casa! Afla acum care este consumul estimativ al celor mai importante electronice si electrocasnice si cum poti sa reduci consumul energetic al casei si sa economisesti bani in cheltuielile lunare!
1. Respecta cateva sfaturi simple! Efectueaza un inventar al tuturor consumabilelor din casa si stabileste utilitatea acestora:
– Inlocuieste toate becurile clasice cu becuri economice
– Scoate din priza obiectele cand nu sunt utilizate
– Nu lasa diverse obiecte in stand-by peste noapte
– Inlocuieste electronicele vechi cu unele noi din clase energetice superioare
– In loc de tamplarie clasica, foloseste una cu profile de rezistenta termica cat mai mare
– Utilizeaza sisteme de tip termopan
2. Cere un certificat energetic – pe baza acestui document se stabileste eficienta energetica a locuintei si sunt communicate alte informatii ce vizeaza sistemul de iluminare, consumul de apa calda si caldura.
In functie de performanta energetica stabilita de auditorii specializati, imobilul este incadrat in una din cele 7 clase care indica consumul de energie. Imobilele aflate in clasa A prezinta cel mai scazut consum de energie (mai putin de 125 de kWh/m²/an), crescand apoi gradual pana la clasa G, cu cel mai ridicat consum (peste 820 kWh/m²/an).
3. Consulta un auditor energetic in vederea unui plan pentru o locuinta eficienta energetic:
Exista mai multe tipuri de investigatii care pot da o “nota” imobilului, in privinta consumului de energie. Efectuarea unui audit energetic determina caracteristicile termice si energetice ale constructiei. Auditorii energetici de gradul I pot realiza certificat energetic si audit energetic atat pentru locuinte cat si pentru alte tipuri de cladiri. Auditorii de gradul II pot realiza doar certificate energetice la locuinte.
Vezi infograficul: