Termoizolarea balconului asigura cresterea gradului de confort in interiorul locuintelor, atat in anotimpul rece, cat si pe timp de vara. Expresia-cheie cand vine vorba de izolare este: „climat optim”. Asta inseamna ca iarna caldura ramane in interior, iar vara canicula e doar afara. In acest fel iti poti transforma balconul intr-un spatiu de relaxare sau chiar intr-o mica gradina. Confortul termic nu este insa singurul avantaj. Prin izolare eliminam si cauzele care conduc la aparitia igrasiei.

Solutii de izolare

Termoizolarea balconului include obligatoriu peretii, tavanul si pardoseala. Acest proces se poate realiza cu diverse materiale care au ca punct comun inmagazinarea aerului (acesta fiind cel mai bun izolator). Cele mai utilizate sunt vata minerala, polistirenul expandat si polistirenul extrudat.

Vata minerala este unul dintre cele mai eficiente materiale din aceasta gama. Calitatile sale termo si fonoizolatoare au transformat-o intr-un adevarat lider al termosistemelor.

Aceasta poate fi folosita ca atare sau in combinatie cu alte materiale, cum ar fi placile de gips-carton, in cazul izolatiilor realizate pe interior.

Secretele eficientei acestui material rezulta din tehnologia de fabricare, prin inglobarea unui volum mare de aer intre fibrele continue de material, aer care este impiedicat sa circule liber. Pe langa proprietatile sale izolatoare, vata minerala are si calitati ignifuge de mare exceptie.

Vata minerala este obtinuta din cenusa vulcanica sau roca bazaltica, iar buna sa comportare la compresiune o face foarte eficienta si la izolarea pardoselilor.

Tot pentru izolarea pardoselii se poate folosi si polistirenul extrudat, in timp ce pentru izolarea peretilor si a plafonului se utilizeaza polistirenul expandat.

Polistirenul este materialul cu cel mai bun randament din punct de vedere al eficientei raportata la costul de executare al termoizolatiei. Adica e mai ieftin!

Diferenta intre polistirenul extrudat si cel expandat consta in permeabilitatea la vapori. Polistirenul expandat permite vaporilor de apa acumulati in  incaperi (mai ales iarna), sa iasa in atmosfera, evitand astfel riscul ca acesti vapori sa condenseze in interiorul peretilor. In schimb, la polistirenul extrudat permeabilitatea la vapori este nula.

Cum se face?

Termoizolarea pardoselii se face prin aplicarea unui strat de polistiren extrudat sub sapa. Cu cat placa este mai groasa, cu atat termoizolarea este mai buna.

Este foarte important ca in procesul de termoizolare sa nu ramana puncte neacoperite, inclusiv la imbinarile intre pereti, tavan si sapa.

Adezivul potrivit

Indiferent de termosistemul ales, pentru lipirea lui aveti nevoie de un adeziv bun, altfel riscati ca placile termoizolante sa nu reziste pe pozitie si sa se dezlipeasca in timp.

Recomandarea noastra este Mapetherm AR2, un adeziv pe baza de ciment, ideal pentru sistemele de termoizolare cu vata minerala, polistiren expandat si extrudat.

Adezivul lipeste toate tipurile de placi termoizolante, pe pereti sau direct pe tencuieli, la tavane, zidarie sau beton. De asemenea, il puteti folosi pentru spacluirea placilor termoizolante prin inglobarea plasei de fibra de sticla in masa mortarului, cu rol de armatura, la peretii exteriori si interiori.

Cum se foloseste?

Mapetherm AR2 se aplica pe spatele placilor cu ajutorul unei gletiere cu dinti sau cu o mistrie. Placile mari trebuie lipite pe intreaga suprafata, in timp ce placile mai mici pot fi lipite in puncte sau doar pe contur. Dupa lipire, placile se preseaza pentru a obtine o aderenta cat mai buna a suport.

Adezivul poate fi aplicat pe următoarele tipuri de strat suport: tencuieli pe baza de ciment sau ciment-var, beton sau zidarie din boltari de beton.

Dupa montaj, placile termoizolante se spacluiesc cu acelasi material adeziv, fiind astfel pregatite pentru primirea finisajului: vopsea, tencuiala decorativa etc.

 

 

Related posts

Cat costa o casa care produce energie?

Adina Meyers

Parter+Etaj: 220 mp

Adina Meyers

Isover va exporta 30% din productia locala de vata minerala de sticla

Adina Meyers