Casa de vacanta este un vis al multora dintre noi tocmai datorita pozitionarii sale intr-un cadru care sa imbie la relaxare, asa ca alegerea terenului reprezinta unul dintre cele mai importante aspecte ale unui astfel de proiect.

Fie ca se afla intr-o statiune turistica aglomerata si animata, intr-o localitate rurala sau intr-o zona mai izolata, terenul pe care urmeaza sa fie construita casa de vacanta trebuie sa indeplineasca mai multe conditii pentru a obtine statutul de „cel mai potrivit. Acestea vor asigura succesul proiectului si te vor scuti de o multime de batai de cap, de drumuri inutile la autoritatile locale, la instante sau la furnizorii de utilitati si, nu in ultimul rand, de cheltuieli suplimentare.

Gasirea terenului perfect pentru viitoarea locuinta de vacanta este primul obiectiv pe care trebuie sa il aveti in vedere. De asemenea, inca de la inceput, trebuie sa constientizati ca nu va fi tocmai simplu. Principala intrebare la care trebuie sa raspundeti este in ce zona doriti sa o amplasati. Apoi, studiati ofertele, stabiliti un buget pentru achizitionarea proprietatii si focalizati-va atentia pe un perimetru mai restrans. Dupa ce v-ati consultat cu ceilalti membri ai familiei si ati creionat „portretul robot” al viitoarei case, este momentul sa incepeti sa cautati terenul. Aveti la dispozitie doua variante: fie mergeti intr-un week-end la fata locului si va uitati dupa anunturile de vanzare afisate stradal sau intrebati localnicii daca stiu ce terenuri sunt de vanzare (in comunitatile restranse, puteti avea mare succes intr-un astfel de demers), fie cautati terenul de la distanta. In cazul in care preferati a doua varianta, puteti alege sa colaborati cu o agentie imobiliara din zona care, cu siguranta, are in portofoliu mai multe oferte sau puteti studia cu atentie anunturile din presa sau de pe site-urile de profil de pe internet.

Dupa ce ati gasit terenul potrivit, asigurati-va ca acesta indeplineste cumulativ urmatoarele cinci criterii:

1. Vanzatorul detine dosarul complet, cu actele necesare incheierii unui proces de vanzare-cumparare valid: titlul de proprietate al vanzatorului terenului(exemplu: contract de vanzare-cumparare, titlu de proprietate emis in baza Legii nr. 18/1991 – Legea fondului funciar, certificat de mostenitor), documentatia cadastrala a terenului avizata de Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara in a carui raza teritoriala se afla terenul, extrasul de carte funciara pentru autentificare emis, la cererea notarului public, de Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara in a carui raza teritoriala este situat terenul, certificatul de atestare fiscala emis, la cererea vanzatorului, de organele fiscale in a caror raza teritoriala este inregistrat terenul si actele de identitate ale vanzatorului. Astfel, va veti asigura ca terenul nu face obiectul unui litigiu, fapt care ar impiedica obtinerea unei autorizatii de construire pe el.

2. Asigurati-va ca terenul nu se gaseste intr-o zona in care sunt in vigoare anumite restrictii de constructie urbanistice care sa nu corespunda cu proiectul vostru. Mergeti la autoritatea locala si interesati-va daca exista restrictii care vizeaza terenul si care se refera la: latimea minima la strada a terenului, suprafata minima pentru care se poate obtine autorizatia de construire, dimensiunile minime la care trebuie sa se afle imobilul ce urmeaza a fi construit fata de marginile terenului, regimul de inaltime al zonei, suprafata maxima permisa (amprenta la sol) sau normele urbanistice privind stilul arhitectural al cladirilor din zona (daca se afla in apropierea unei rezervatii naturale sau daca face parte dintr-o arie cu o puternica incarcatura istorica).

Pont

Este important sa verificati ca terenul sa nu se afle sub linii de inalta tensiune sau ca pe sub el sa nu treaca magistrale de apa ori de gaze, pentru ca acest lucru v-ar putea impiedica sa obtineti autorizatia de construire.

3. Calitatea solului are si ea un cuvant greu de spus. Interesati-va daca in zona exista riscul de a se produce alunecari de teren, daca panza freatica se afla foarte sus sau daca terenul pe care urmeaza sa il achizitionati este situat pe o fosta balta sau mlastina. Daca aveti unele dubii in acest sens, ar fi ideal sa comandati realizarea unui studiu geotehnic inainte de a semna actele de vanzare-cumparare. De asemenea, cereti informatii si de la oamenii din zona, pentru a fi siguri ca nu cumparati o proprietate care se va inunda la fiecare ploaie sau care are cine stie ce alte probleme, pe care proprietarul vi le ascunde.

4. Racordarea la retelele de utilitati reprezinta un alt aspect esential pe care e musai sa-l luati in calcul. Daca lipsa bransamentelor la retelele de apa, canalizare sau gaz poate fi rezolvata usor, prin gasirea altor solutii (un put cu hidrofor, o fosa septica si o sursa alternativa de caldura), nu acelasi lucru se poate spune si despre reteaua de electricitate, fara de care este foarte greu, daca nu chiar imposibil, sa obtineti autorizatia de construire. Proprietarul este obligat sa-si aduca singur aceasta utilitate, lucru care, in cazul in care reteaua se afla la o distanta mare, va genera cheltuieli exorbitante. Daca nu va doriti sa fiti complet izolati de civilizatie, luati legatura cu un furnizor de servicii de internet, telefonie si televiziune pentru a sti cu certitudine daca are „acoperire” in zona.

5. Dupa ce ati verificat toate aspectele legale, le puteti trece in revista si pe cele de alta natura, dar care conteaza si ele destul de mult. De exemplu, asigurati-va ca terenul este amplasat intr-o zona linistita, fara activitate industriala intensa si cu vecini pe placul vostru. Daca optati pentru o zona mai retrasa, interesati-va daca puteti ajunge la casa de vacanta si pe timpul iernii, dupa mai multe zile de ninsoare. In plus, verificati pozitionarea terenului in functie de punctele cardinale si vedeti daca proiectul la care visati se potriveste in acest cadru.

 

Text: Simona Popa

Articol preluat din Revista Casa Mea

Related posts

5 controale de mentenanță pe care trebuie să le faci în casa ta

Adina Meyers

Campionatul Mondial al Montatorilor de Acoperisuri va avea loc anul acesta la Bucuresti

Adina Meyers

Un showroom de ferestre mereu deschis

Adina Meyers