In 2013, un experiment interesant a fost lansat pentru a arata beneficiile izolarii.

In colaborare cu Universitatea Tehnica din Budapesta, departamentul Constructii si Institutul maghiar de Eficienta Energetica, Knauf Insulation a ales doua case similare, situate la 7 km una fata de alta, pentru a fi parte a studiului. Casele aveau fiecare 100mp si erau locuite de cate o familie cu doi copii.

Gabor si familia sa

Attila si familia sa

In timpul experimentului, una dintre cele doua case a fost izolata cu vata minerala bazaltica pe fatada exterioatra si vata minerala de sticla la acoperis, de la Knauf Insulation, imbunatatindu-i-se astfel categoria de performanta energetica de la un "G" la "A". Cealalta casa a ramas neizolata.

Casa neizolata – familia lui Gabor

Casa izolata – familia lui Attila

Familia care locuieste in casa izolata a cheltuit 365 de euro cu facturile de incalzire in 4 luni, familia care a locuit in casa neizolata, a cheltuit 690 de euro in aceeasi perioada.

Experimentul inca continua si poate fi urmarit pe www.nalamszigetelnek.hu

Analiza, concluzii si constatari interesante, pe intelesul tuturor cu privire la diferentele dintre cele doua case:

Instrumentele de masura instalate in casele celor doua familii masoara cantitatea de gaz utilizat pentru incalzirea locuintelor si calculeaza costurile, 24 de ore pe zi. Perioada de analiza este 27 Septembrie 2013 – Martie 2014.

1. In ciuda vremii de toamna blanda, diferenta dintre consumul de energie termica din cele doua cladiri continua sa creasca

2. Sub 10°C diferenta consumului de energie este semnificativa

S-a studiat consumul de energie al cladirilor in raport cu temperatura exterioara, analizand datele zilnic. Temperatura exterioara a variat intre 4-19°C in perioada analizata.

Concluzii:

– Au fost 4 zile in perioada de observare, in care casa izolata nu a consumat energie deloc cu scopul de a metine temperatura interioara a cladirii.

– Cu toate acestea, s-a observat o diferenta majora in ceea ce priveste datele de consum, atunci cand temperatura medie la exterior a scazut sub 10 °C (evolutia poate fi urmarita in diagrama de mai sus).

3. Consum de doua ori mai mare in cea mai rece zi a perioadei analizate

In data de 18 Noiembrie 2013 s-a inregistrat temperatura cea mai josa din perioada analizata, aproximativ 5°C.

S-a analizat diferentele dintre consumul de energie al celor doua case. S-a constatat un consum de energie de 0,275 GJ pentru incalzirea casei neizolate si 0,116 GJ pentru incalzirea casei izolate.

Centrala din casa neizolata a functionat continuu in timpul zilei, in timp ce in casa izolata a pornit dimineata, a incalzit la temparatura setata si a mentinut aceasta temperatura pana dupa-amiaza cand centrala a pornit din nou.

4. Conteaza cat de des porneste centrala!

 

Mergand mai departe, sistemul de monitorizare instalat in cladiri a analizat datele de consum pe ore si chiar la 15 minute. Mai jos graficul de consum din data de 18 Noiembrie, defalcat la 15 minute.

Consumul de energie pe ore, in cea mai rece zi a perioadei

Centrala din casa neizolata a pornit de semnificativ mai multe ori in timpul zilei fata de cea din casa izolata. Explicatia acestui fapt este ca in casa izolata se raceste mult mai lent, prin urmare, centrala porneste mai putin frecvent, care – in plus fata de economia de energie – are si efect benefic pentru durata de viata a centralei si costurile cu intretinerea acesteia.

 

 

Related posts

Patru pași pentru o casă pasivă și eficientă energetic

Adina Meyers

Campionatul Mondial al Tinerilor Montatori de Acoperisuri. Medalia de aur: echipa Austriei

Adina Meyers

Termoizolarea cu rigips a balconului

Adina Meyers