Cand vine vorba despre gustari, nimic nu „bate” un sandvis delicios, care poate fi consumat oriunde, indiferent daca esti la birou, acasa sau pe strada. Este cea mai la indemana solutie daca nu ai timp pentru o masa elaborata, pentru ca se prepara foarte simplu si rapid. Nu trebuie sa fii specialist si nici sa depui mari eforturi ca sa iti faci un sandvis sanatos si hranitor, cu un bun aport nutritiv si caloric. Este suficient sa tii cont de cateva reguli:
Fereste-te de mezeluri! Fara indoiala, acestea se numara printre cele mai periculoase alimente pe care le poti consuma deoarece contin conservanti, arome sintetice, coloranti si multa sare. Carnea de pui, curcan sau peste poate inlocui cu succes mezelurile, fiind mai gustoasa si bogata in proteine benefice organismului.
Nu uita de unt, un aliment bogat in antioxidanti, inclusiv vitaminele A, E si seleniu, care protejeaza impotriva bolilor de inima, dar si a cancerului. Untul este o sursa de colesterol „bun”, care actioneaza ca antioxidant, cu efect de reparare a daunelor produse de radicalii liberi. Incearcă-l pe cel de la Koliba, care iti va face sandvisurile delicioase!
Include si cascavalul, care contine calciu, fosfor si zinc, intareste dantura si sistemul osos, stimuleaza formarea sangelui si absorbtia nutrientilor. Nu numai ca este foarte gustos si simplu de folosit in sandvisuri, dar se pastreaza proaspat pentru vreme indelungata. Incanta-ti papilele gustative cu cascavalul Koliba, produs din lapte de inalta calitate din regiunile muntoase ale Slovaciei.
Nu lasa legumele la capatul listei de ingrediente! Felii de castraveti si rosii, foi de salata sau rondele de ardei ar trebui sa fie prezente din abundenta intr-un sandvis sanatos, pentru ca il imbunatatesc cu vitamine, antioxidanti si minerale importante, adaugand savoare si aroma proaspata.
Atentie si la dressing! Evita-le pe cele grase, care, desi gustoase, nu sunt cele mai inspirate alegeri. Poti ruina un sandvis sanatos daca ii adaugi sosuri pline de calorii, cum ar fi maioneza sau ketchup-ul. Opteaza in schimb pentru humus, mustar sau chiar pasta de avocado. Poti renunta de tot la dressing, inlocuindu-l cu sare, piper, suc de lamaie sau frunze proaspete de busuioc si menta.
Consuma paine integrala! Un sandvis nu poate fi sanatos fara painea din cereale integrale, care scade riscul de obezitate si aparitie a unor boli de inima. Este esential sa alegi produse din cereale integrale in defavoarea celor albe, care pierd aproximativ 20 nutrienti esentiali prin procesare, cum ar fi vitaminele B, fibrele, proteinele si unele minerale. In plus, studiile arata ca cerealele integrale contin carbohidrati care iti asigura energia necesara pentru intreaga zi.