Home

5 reguli pentru sarbatori fara kitsch

Sarbatorile de iarna nu ar fi la fel fara sutele de beculete si figurine care ne impodobesc casa si care fac ca aceasta perioada a anului sa fie magica. Rafturile magazinelor de profil sunt deja pline de decoratiuni pentru toate gusturile si bugetele, asa ca, sigur, nu va fi usor sa le alegem pe cele mai potrivite.

Este drept ca in acest caz trebuie sa ne lasam imaginatia sa lucreze, dar pentru a nu risca sa ne transformam casa intr-un kitsch, trebuie sa respectam cateva reguli si, de ce nu, sa urmam tendintele de sezon. Nu putem pune orice decoratiune, oriunde, pentru ca riscam sa obtinem un talmes-balmes mai degraba amuzant, decat fermecator. Ca sa evitam asta, haideti sa parcurgem impreuna cateva reguli simple si generale. Dupa aceea ne angajam sa va punem in tema si cu ultimele tendinte in ceea ce priveste decorarea caselor de sarbatori.

1. Regula de aur: cumparati doar produse de calitate!

Instalatiile de iluminare exterioara sunt, in general, scumpe, dar exista o explicatie pentru pretul ceva mai mare: sunt dotate cu sisteme de protectie care garanteaza faptul ca vor functiona mai multi ani in conditii de siguranta, la temperaturi scazute si la umiditate ridicata.

2. Alegeti sisteme de prindere trainice

Decoratiunile trebuie sa fie stabile, chiar daca afara ninge si bate vantul. Din acest motiv, un obiect pe care-l montati undeva trebuie sa fie strasnic ancorat. Si, desigur, bine realizat. Majoritatea figurinelor au o greutate redusa si, prin urmare, se rastoarna sau se desprind usor, putand lovi oricand pe cineva. In plus, aveti mare grija la animalele de companie care pot strica repede decoratiunile sau, si mai grav, pot roade cablurile cauzand accidente grave. In aceasta perioada din an este recomandat sa nu le lasati sa se joace libere si nesupravegheate prin curte. Acest lucru este valabil si pentru copiii cu varste fragede.

Atentie la curentul electric!

La exterior se folosesc instalaţii de iluminat destinate exclusiv acestui scop. Preferabil ar fi sa cumparaţi sisteme care funcţioneaza la o tensiune nepericuloasa (12 V). Daca alimentaţi la o priza exterioara, asiguraţi-va ca are protecţie impotriva umezelii şi este montata intr-un loc inaccesibil pentru copii si animalele de companie.

3. Vizibilitate maxima

Decoratiunile exterioare se pun in locurile in care pot fi vazute usor din casa, dar si din strada. Indicat este ca cele mai frumoase sa decoreze fatada principala a casei sau zona frontala a gradinii. Alegeti sa impodobiti in primul rand geamurile, pantele acoperisului, usile si elementele arhitecturale, dar si cei mai vizibili copaci din gradina. Dar, atentie, feriti-va de tuburile cu jocuri de lumini, care pot deveni obositoare, mai ales daca se afla in fata ferestrelor dormitoarelor dumneavoastra sau ale vecinilor! Un alt sfat demn de luat in calcul este alegerea decoratiunilor care se pot aprinde, pentru ca magia sarbatorilor coboara odata cu lasarea serii… Si Mos Craciun vine tot noaptea!

4. Bradul, vedeta sarbatorilor

Fiti ecologisti si plantati-va propriul brad in fata ferestrei; astfel nu veti mai fi nevoit sa cumparati in fiecare an cate unul. Cand faceti planul gradinii, nu va ganditi numai la cum arata pe timp de vara, cand apar florile, ci si la cum poate fi pusa in valoare iarna. Plantarea unui brad se face respectand cateva reguli generale. Luati in calcul faptul ca bradul poate atinge o inaltime chiar si de 18 metri, asa ca, in momentul in care il plantati, asigurati-va ca nu este prea aproape de fundatia casei si ca in jurul lor este suficient lor pentru a se dezvolta in bune conditii. Bradul este o specie rezistenta care nu are nevoie de o ingrijire speciala si nici de prea multa apa. In continuarea ideii de mai sus trebuie spus ca ideal ar fi ca decoratiunile sa fie cat mai judicios risipite prin toata curtea. Cu alte cuvinte, daca bradul se afla in fata livingului, impodobiti-l frumos, dar nu incercati sa strangeti toate decoratiunile luminoase imprejurul lui. Riscati sa-l aglomerati si, concomitent, sa lasati impresia ca restul curtii nu v-a mai interesat.

5. Ajutor de specialitate

Daca nu aveti timp suficient pentru a va ocupa de decoararea exterioara a casei, puteti apela la ajutorul unei firme care, contra cost, se ocupa cu pregatirea caselor, a gradinilor sau a diferitelor localuri pentru sarbatori si petreceri festive. Decoratiunile sunt aduse de firma ale caror servicii au fost contractate si raman in custodia proprietarului locuintei sau se pot folosi decoratiunile cumparate in prealabil. Pretul unor astfel de servicii difera in functie de marimea casei, a curtii, de preferintele proprietarului si costul materialelor folosite. Consultanta si decorarea casei dureaza de obicei o zi, se face de catre doi decoratori in baza unui proiect agreat de proprietar si costa intre 3000 si 10.000 de lei (in acest pret sunt incluse si decoratiunile).

Necesar pentru decorarea exteriorului unei case:

– 20 de bucati de instalatie exterioara tip turturi;
– 4 bucati de furtun luminos in forma de stea;
– 5 bucaati de furtun luminos in forma de fulg de nea;
– 25 de metri liniari de ghirlanda naturala (25 cm diametru);
– 4 bucati de funda rosie;
– 2 bucati de coronita naturala (40 cm diametru);
– 2 bucati de coronita naturala (50 cm diametru);
– 25 m de furtun luminous;
– 5 instalatii de exterior fara joc de lumini;
– 5 figurine cu beculete (reni, om de zapada, Mos Craciun etc.).

 

Text: Simona Popa

Articol preluat din Revista Casa Mea

Related posts

Noblesse Group desemnat “Residential Interior Design Studio of The Year 2020 – Romania”

Adina Meyers

Cel mai mare mural din România, la Festivalul Internațional de Street Art de la Sibiu – FOTO

Adina Meyers

Prosoapele pot juca si un rol decorativ

Adina Meyers