Indiferent de cate ori trecem prin iarna de-a lungul timpului, nu suntem niciodata suficient de pregatiti pentru prima zapada, iar sezonul rece pare sa ii ia intotdeauna prin surprindere pe romani.

La mijlocul lunii noiembrie, in Pasul Gutai, la Cavnic, in zona Borsa si in Pasul Prislop a nins ca in miezul iernii, iar drumarii au fost nevoiti sa deszapezeasca soselele. Acesta este un semn cat se poate de clar ca iarna se apropie cu pasi repezi.

Pregateste-te pentru sezonul rece! Iata cateva ponturi care te vor ajuta sa faci fata provocarilor care vin la pachet cu temperaturile foarte scazute si cu ninsorile abundente:

1. Cumpara uneltele necesare

Pentru a deszapezi curtea, vei avea neaparat nevoie de o serie de instrumente care te vor ajuta „sa iesi la liman”. Cumpara un set de lopeti pentru a da zapada la o parte din fata casei sau fii propriul tau drumar prin cumpararea unei freze de zapada. Aceasta te va ajuta sa dai zapada la o parte din fata garajului pana la poarta in cel mai scurt timp, dar si din fata portii sau in jurul casei. Dupa cum vedem pe toolman.ro, preturile unor astfel de freze pot fi foarte accesibile.

2. Verifica semineul

Daca locuinta ta este dotata cu un semineu, cheama un specialist care sa verifice functionalitatea sa si curata-l in fiecare an sau cel tarziu o data la doi ani, pentru a te asigura ca iti ofera toata caldura de care ai nevoie in camera in care este amplasat.

3. Termoizoleaza casa

Izolarea peretilor va scadea valoarea facturilor tale cu cel putin 10%. In plus, izolarea interioara si exterioara a peretilor iti va oferi un plus de confort termic in timpul iernii. Geamurile reprezinta cel de-al doilea element important pe care trebuie sa-l iei in considerare. Daca iti doresti geamuri termopan, alege-le pe cele cu „low-e” (low emisivity), fapt care inseamna emisie scazuta de caldura prin radiatie. Nu in ultimul rand, instaleaza o centrala termica si verifica etanseitatea acoperisului. Temperatura optima pentru somn este cuprinsa intre 18 si 22 de grade Celsius, iar intr-o casa termoizolata, o astfel de temperatura poate fi pastrata cu cele mai mici costuri de energie.

4. Curata jgheaburile

La fiecare sfarsit de toamna, jgheaburile si burlanele sunt infundate cu frunze si reziduuri. Daca nu le cureti, apa formata prin topirea zapezii s-ar putea scurge pe tencuiala casei, pe langa peretii exteriori. Rezultatul: infiltratii de apa, umezeala si mucegai in interiorul locuintei. Extinde burlanele pana la o distanta de un metru de peretii casei si asigura-te constant ca sunt curate, chiar si in timpul iernii.

5. Pregateste gradina pentru prima zapada

Repara gardul sau construieste unul nou, deoarece acesta apara casa si intreaga curte de furia viscolului si nu permite zapezii sa transforme casa intr-o cazemata. Tunde arbustii si planteaza pomi fructiferi in timpul care ti-a mai ramas pana la venirea iernii. Rata de prindere a acestora este dubla in octombrie si noiembrie fata de lunile de primavara. Nu in ultimul rand, curata toate frunzele de pe gazon si evita fertilizatorii traditionali pentru tratarea acestuia. Opteaza, in schimb, pentru un fertilizator de toamna, cu un nivel mai mare de potasiu, care ofera ierbii mai multa rezistenta la inghet.

 

Foto: pixabay.com

Related posts

Ce solutie de incalzire alegem?

Adina Meyers

Vara aceasta spune ‘’da” provocărilor în construcții

Adina Meyers

ROCATIL – gama completă de piese pentru utilaje de construcţii

Adina Meyers