In intentia de a sublinia mostenirea culturala prin prezentarea de cladiri de patrimoniu realizate de mari arhitecti, ne-am indreptat atentia spre Casa Assan, monument istoric, in Piata Alexandru Lahovary, din 1951, Casa Oamenilor de Stiinta, din Bucuresti.

In 1904, arhitectul Ion D. Berindey (1871-1928) proiecteaza locuinta industriasului George G. Assan (1862-1909), in str. Dorobanti, nr. 57-59 (actuala Piata Lahovary, nr. 9).

Cladirea este amplasata in mijlocul parcelei, avand o retragere fata de strada si o gradina intinsa in spate. Aceasta locuinta de lux, de tip hotel particulier, este compusa din demisol, parter inalt si mansarda partial locuibila. In partea din spate a terenului, arhitectul a proiectat o anexa cu functiunea de grajd si garaj, avand spatii destinate atat cailor (sase boxe), cat si autovehiculelor (incap sapte masini).

George G. Assan si fratele sau, Vasile (Bazil) Assan, au fost printre primii conducatori de autovehicule din Bucuresti, iar Bazil Assan a inmatriculat in Bucuresti primul automobil, cu numarul I-B, in 1900.

Din punct de vedere stilistic, cladirea apartine tipologiei palatului Cantacuzino din Calea Victoriei, opera a aceluiasi arhitect, academismului scolii franceze adaugandu-i-se si aici elemente Art Nouveau.

Fatada principala este aproape simetrica, cu exceptia unui volum decrosat, semicilindric, surmontat de o cupola a acoperisului si de o lucarna inalta. Intrarea, situata in axul principal de compozitie al casei, se detaseaza ca volum de corpul cladirii, fiind marcata de o copertina din sticla si metal, in forma de scoica, si de acoperisul inaltat in dreptul ei.

Registrul parterului este despartit de cel al mansardei printr-o friza decorativa si o cornisa proeminenta, bogat ornamentata cu denticuli, ove, console, si printr-un atic cu balustri, iar acoperisul inalt este decorat cu lucarne si ferestre de tip oculus.

Ferestrele parterului, inalte, de tip porte-fenêtre, cu partea superioara in arc de cerc, au ancadramente rectangulare, cu decoratii bogate. In partea opusa intrarii, casa are o frumoasa sera de sticla semicilindrica, marca a locuirii de lux, ce se deschide catre terasa. Atat balustradele balcoanelor si treptelor catre gradina, cat si grilajul cu doua porti dinspre strada sunt executate din fier forjat, iar formele lor si structura metalica a copertinei de sticla apartin limbajului Art Nouveau

Cititi continuarea in revistacaminul.ro.

Related posts

Vine Crăciunul! Adu magia Crăciunului în casa ta!

Adina Meyers

Casa mica si cocheta in stil minimalist

Adina Meyers

Casă în Băneasa: o oază de verdeaţă şi multă linişte

Adina Meyers