Potrivit Sika, unul dintre principalii jucatori ai pietei globale de materiale chimice speciale, romanii incearca sa se alinieze la trendurile europene in materie de pardoseli alternative, cautand deopotriva unicitatea unui design personalizat si diferentiat, cat si functionalitatea si modernismul spatiilor interioare.
Astfel, din ce in ce mai multi dintre acestia opteaza pentru sisteme decorative de pardoseala in detrimentul variantelor clasice: PVC, parchet sau binecunoscutele placari cermice. Desi tarile vestice sunt recunoscute pentru folosirea sistemelor sintetice decorative, precum cele epoxidice si poliuretanice, pardoselile decorative reprezinta inca o noutate pe piata locala, fiind folosite in mod special in cadrul spatiilor comerciale. In ultimii ani, insa, cererile pentru astfel de amenajari au inceput sa vina si din partea clientilor din segmentul rezidential.
„Chiar daca aceste sisteme de pardoseli sunt mai putin cunoscute, deschiderea tinerilor arhitecti pentru depasirea conventionalului, tendinta fireasca de maturizare a pietei sustinuta si de numarul crescator al proprietarilor de vile, case de vacanta, spatii de agrement si relaxare care au inceput sa se inspire din locurile pe care le viziteaza in strainatate au determinat o usoara crestere a cererii pentru aceste sisteme de acoperire a pardoselilor. Un segment care prezinta potential de crestere rapida este reprezentat de piata locuintelor”, a declarat Aurelian Pascale, Manager Divizie Flooring Sika Romania.
Pardoselile decorative pentru locuinte – sub 10% din piata
Potrivit reprezentantului companiei, primul loc pe piata locala de pardoseli este ocupat de cele industriale, intr-o proportie de 50%. Topul este completat ulterior cu pardoselile comerciale (20%) si cele pentru parcari auto (20%). Restul, de 10%, este atribuit segmentului rezidential.
„In ultimii ani am observat o cerere in crestere pe segmentul rezidential si estimam ca, in 3 ani, procentul din piata ce revine acestuia va ajunga la cca. 15%”, a mentionat Aurelian Pascale.
In ceea ce priveste piata de profil, acesta a subliniat ca, in urmatoarea perioada, se va observa un avans cu 5% al valorii si volumelor determinat, cu precadere, de reluarea proiectelor imobiliare, atat rezidentiale, cat si comerciale, dar si a celor industriale de mari proportii.
Avantajele pardoselilor decorative
Reprezentantul companiei este de parere ca tendinta romanilor de a apela la pardoseli decorative este puternic influentata de sugestiile arhitectilor si proiectantilor locali, care mizeaza pe decoratiuni inovatoare si proiecte cat mai atractive.
In ceea ce priveste produsele propriu-zise, pentru clientii rezidentiali, specialistii Sika recomanda sisteme de pardoseli de baza de rasini (sintetice, epoxidice sau poliuretanice) sau care se pot aplica in locuinte in diferite combinatii decorative precum Sika ComfortFloor, CompactFloor, DecoFloor, DecoFlake, DecoQuartz, Sika Balcony sau Sika EmotionFloor.
Dincolo de aspectul inovator si modern pe care il ofera prin cele mai diverse combinatii de culori si materiale, pardoselile decorative sunt sisteme care nu afecteaza mediul, bunurile si persoanele in zonele in care sunt expuse, prezinta continuitate in aplicare, duritate, rezistenta la impact si chiar izolare fonica, aducand un plus de igiena si confort spatiilor interioare. In plus, in functie de preferintele clientului si pentru un decor unic, acestea pot fi usor imbinate cu alte straturi, precum lemn sau piatra.