Amenajari Exterioare

10 metode pentru irigarea eficienta a gradinii

Pentru lunile caniculare este important să ne asiguram ca vom putea oferi necesarul de apa plantelor din propria gradina.

Irigarea se poate face printr-un sistem inteligent care functioneaza pe baza de programare si senzori sau, de ce nu, prin metode traditionale, care, puse in practica dupa mai multe reguli simple pentru o gradina de dimensiuni mici sau medii, sunt cel putin la fel de eficiente.

Probabil ca multi dintre dumneavoastra va intrebati ce poate fi asa de complicat la udarea gradinii si daca aceasta operatiune poate fi facuta de oricine, ori de cate ori pamantul incepe sa se usuce.

In realitate lucrurile sunt mult mai complicate si trebuie sa fiti constienti de faptul ca irigatul incorect poate face mai mult rau plantelor decat bine.

In plus, trebuie sa stiti ca fiecare tip de planta are nevoie de o anumita cantitate de apa si de o frecventa a udarii, asa ca lucrurile se complica semnificativ.

In primul rand, trebuie sa stiti ca majoritatea plantelor sunt pretentioase si nu accepta decat apa cu o temperatura apropiata de cea a aerului si implicit a solului, asa ca cele mai bune momente pentru udatul gradinii sunt primele ore ale diminetii si seara, la apus.

Irigarea de seara favorizeaza aparitia ciupercilor, iar irigarea in timpul zilei poate arde frunzele. In plus, daca este foarte cald sau bate vantul, cea mai mare cantitate de apa se va evapora inainte sa apuce sa intre in sol. In acelasi timp, trebuie sa fiti foarte atenti la calitatea apei pe care o folositi pentru irigatii, la cantitatea de clor si de substante chimice din aceasta.

Cel mai bine este sa utilizati pentru irigarea gradinii apa adusa la suprafata din panza freatica sau apa de ploaie stransa in rezervoare speciale, lasata la decantat si care are o temperatura similara cu cea a mediului.

Daca nu respectati regulile de baza in irigarea plantelor din gradina dumneavoastra, riscati ca acestea sa se usuce, sa se ofileasca sau sa cada victime daunatorilor sau bolilor.

Asa cum am amintit si mai sus, fiecare planta are o anumita nevoie de apa in functie de specie, de marimea ei, de sol si de locul in care este asezata (la umbra sau in bataia directa a soarelui).

Cantitatea de apa trebuie sa creasca direct proportional cu numarul gradelor Celsius din termometre. In plus, tineti seama de faptul ca plantele cu frunze mari si netede sau gazonul trebuie irigate mai des fata de cele cu frunze mate sau acoperite cu firicele fine de puf.

In plus, acordati o atentie deosebita nevoilor arborilor si arbustilor proaspat plantati care au in permanenta nevoie de un sol umed. In acest caz, asigurati-va ca apa a patruns adanc in sol, intrucat stropirea pentru cateva minute a radacinilor nu va fi suficienta in zilele caniculare. Majoritatea plantelor au nevoie intre 11 si 19 litri de apa pe saptamana.

Metode si ponturi de irigare eficienta pentru fiecare gradina in parte

Modul in care udati plantele difera in funcție de soiul lor, de dimensiunile gradinii si, nu in ultimul rand, de bugetul proprietarului. Pentru acest lucru aveti la indemana o multime de metode din care o puteti alege pe cea care vi se pare cea mai eficienta.

1. Amplasati in gradina, din loc in loc, galeti sau alte recipiente mari ale caror funduri au fost perforate fin. Umpleti-le cu ajutorul unui furtun si lasati apa sa se scurga treptat in sol.

2. Udati din abundenta stratul de mulci pe care l-ati asezat in prealabil la radacina plantelor. Acesta, pe langa alte calitati, asigura conservarea apei si tine temperatura solului la o cota mai scazuta in perioada torida, impiedicand dezvoltarea buruienilor. Stratul de mulci ar trebui sa aiba o grosime de 7-10 cm pentru a fi eficient. Prin mulci se intelege un strat de materie organica – paie, frunze, resturi vegetale, rumegus – care se asaza la radacina plantelor decorative, a arbustilor si copacilor. Mulciul pe baza de frunze este indicat pentru plantele erbacee, in timp ce mulciul lemnos este mai adecvat arborilor si arbustilor.

3. Daca vreti sa economisiti apa curenta si sa scapati de grija irigatului cateva zile dupa ploaie, montati burlane speciale si recipiente de colectare a apei de ploaie de pe acoperisuri. Aceasta apa este redirectionata spre gazon sau spre insulele de flori si arbusti. Calculele au aratat ca un sfert de ora de ploaie normala va forma un depozit de 600 de litri de apa pe un acoperis de 90 de metri patrati.

4. Cumparati-va din magazinele de bricolaj sau construiti singuri butoaie pentru colectarea apei de ploaie. Acestea au o capacitate de 250 de litri de apa si daca le achizitionati din magazinele de specialitate, sunt dotate cu optiuni impotriva tantarilor si au protectie pentru copii. Aceste butoaie au un cep si un furtun care va vor ajuta sa le folositi ca pe un sistem de irigatii eficient. Pentru a colecta o cantitate mai mare de apa de ploaie puteti monta recipiente subterane.

5. Sistemul de furtunuri poroase cu emitatoare de scurgere care asigura irigarea prin picurare este o metoda eficienta care va va ajuta sa faceti o economie de pana la 75% la consumul de apa folosita pentru udarea gradinii. Este ceva mai costisitor si, cel mai probabil, pentru montarea lui veti avea nevoie de sprijinul unui specialist.

6. Lasati resturile rezultate din tunderea gazonului pe locul lor, pentru ca acestea sunt 90% apa si totodata asigura un strat protector pentru umezeala solului. In plus, in perioadele calde lasati firul ierbii la o inaltime minima de 7 centimetri, pentru ca astfel solul va fi umbrit, reducandu-se caldura si evaporarea.

7. Renuntati la fertilizarea plantelor pe perioadele caniculare, pentru ca ingrasamintele vor duce la dezvoltarea unor plante noi care, la randul lor, vor consuma apa in defavoarea vegetatiei mature. In plus, cand este foarte cald, plantele inceteaza sa se mai dezvolte intrand intr-un proces asemanator hibernarii, nemaiavand atat de multa nevoie de stimulenti.

8. Folositi o stropitoare pentru a uda givecele cu flori, dar si plantele din gradina care au o nevoie suplimentara de apa fata de gazon. In acest caz, testati solul cu degetul pana la o adancime de 2 cm. Plantele iubitoare de umezeala au nevoie de apa imediat după ce suprafata solului s-a uscat. Pentru celelalte, lasati pamantul sa se usuce si in profunzime inainte de a uda din nou. 9. Daca nu aveti prea mult timp pentru a ingriji gradina, dispuneti de un buget substantial si de o gradina cu dimensiuni generoase, sistemul centralizat și cel mecanic sunt cele mai inspirate alegeri. Cele mai comode si complete sunt sistemele de irigare prin aspersie, cu comanda si senzor de ploaie ce previne risipa.

Panoul de comanda permite programarea orelor de udare si a intervalelor de timp pentru fiecare zona a gradinii in parte.

Un sistem mai simplu si mai ieftin este cel mecanic, care asigura udarea gradinii prin deschiderea unui robinet, apa fiind dusa in gradina printr-un sistem de conducte.

10. Sistemul subteran de irigare trebuie montat inainte de a incepe amenajarea gradinii si este una dintre cele mai eficiente metode pentru ca previne evaporarea apei, udarea putandu-se realiza indiferent de ora din zi sau din noapte. Sistemul este coordonat de la un panou de comanda si poate fi programat in prealabil. 

Related posts

Și holurile mici pot fi amenajate foarte șic

Adina Meyers

Plăcile de compozit în amenajarea exteriorului locuinței tale: 6 moduri de integrare

Adina Meyers

Buturugi din gradina, decorate ca in povesti

Adina Meyers