Pentru a te asigura ca optezi pentu plita potrivita nevoilor tale, urmeaza cativa pasi simpli recomandati de catre specialistii Electrolux. Astfel, trebuie sa iei in considerare cateva aspecte esentiale precum tipul plitei, spatiul disponibil, cantitatea de mancare gatita, functiile si consumul.
In primul rand, trebuie sa decizi daca doresti o plita cu gaz, vitroceramica sau cu inductie. Prima varianta este cea mai raspandita, fiind o versiune moderna a plitei aragazului, care presupune alimentarea cu gaz. Plitele vitroceramice si cu inductie necesita alimentare electrica si se diferentiaza prin tehnologia folosita. De asemenea, exista variante mixte care combina ochiurile cu gaz cu zonele vitroceramice, zonele vitroceramice cu cele cu inductie sau cele cu gaz cu cele cu inductie.
Printre avantajele plitelor vitroceramice si ale celor cu inductie se numara designul modern si elegant, care se potriveste cu usurinta oricarei bucatarii. Acestea, datorita tehnologiei de gatire folosite cat si suprafetei perfect plane, se curata cu usurinta cu o laveta umeda, imediat dupa gatit. Diferenta dintre plita vitroceramica si cea cu inductie este data de tehnologia de incalzire. Astfel, daca la plitele vitroceramice suprafata de gatit se incalzeste si de la aceasta se incalzeste si vasul in care gatesti, la plitele pe inductie se realizeaza incalzirea directa a vasului in care prepari mancarea, iar suprafata plitei se va incalzi indirect, de la vas.
In ceea ce priveste caldura reziduala, in cazul plitei vitroceramice, suprafata de gatit ramane fierbinte mai mult timp dupa gatit, pe cand in cazul plitei cu inductie, suprafata acesteia nu atinge temperaturi foarte ridicate, iar la finalul procesului aceasta se raceste in scurt timp. De asemenea, cel mai rapid proces de fierbere se realizeaza in cazul plitei cu inductie, unde 1 litru de apa poate ajunge la temperatura de fierbere in doar 2 minute, spre deosebire de plita cu gaz, la care dureaza aproximativ 6 minute.
Plitele pot avea dimensiuni diferite si este deosebit de important sa fie aleasa exact dimensiunea care se potriveste cel mai bine obiceiurilor tale de gatit, cat si si designului bucatariei. Astfel, plitele pe gaz pot exista in 3 tipodimensiuni – de 30, 60 sau 75 cm lungime, adancimea fiind la toate aceeasi. Plitele vitroceramice pot fi de 60 sau 71 de cm lungime, iar cele pe inductie pot fi de 60, 71 sau 78 de cm lungime. Daca in mod normal nu petreci mult timp in bucatarie si cantitatile de mancare preparate sunt reduse, poti opta pentru o plita de dimensiuni mici, pe cand daca ai o familie numeroasa sau iti place sa prepari mai multe tipuri de mancare in acelasi timp, o plita cu o suprafata generoasa este optiunea potrivita.
In momentul in care doresti achizitia unei plite trebuie sa stii ce anume este important pentru tine. Daca doresti sa gatesti rapid sau sa pregatesti mancare asiatica ce necesita o intensitate mare la gatire, ar trebui sa cauti plite pe gaz cu arzatoare tripla coroana sau plite pe inductie la care sa adaugi un accesoriu wok pentru astfel de mancarea.
In cazul in care folosesti oale de gabarit mare, care au nevoie de stabilitate, atunci ar trebui sa cauti o plita pe gaz cu gratare de fonta sau o plita electrica (vitroceramica sau inductie) care, datorita suprafetei plane, asigura o stabilitate mare.
Daca doresti sa ai un control deplin asupra procesului de gatire si sa stii exact intensitatea cu care incalzesti vasul in care pregatesti mancarea, atunci ar trebui sa te orientezi catre o plita pe inductie, cu touch control sau catre o plita cu TFT cu care se poate se poate stabili cu precizie temperatura de gatire.
In cazul in care obisnuiesti sa folosesti vase mari sau cu forme atipice, plita pe inductie cu functia Bridge™ (punte) poate fi o solutie buna. Aceasta functie face posibila unirea a doua zone de gatit pentru o preparare uniforma a mancarii. Plita va identifica exact forma vasului si va incalzi fundul acestuia in mod egal, permitand folosirea tigailor dedicate pestelui, etc.
Daca aveti copii si siguranta lor este importanta pentru dumneavoastra, atunci ar trebui sa va orientati catre o plita pe inductie, ea fiind mult mai sigura atat datorita functiei de Blocare de siguranta pentru copii, cat si datorita faptului ca suprafata ei se incalzeste mult mai putin, comparativ cu celelalte tipuri de plite.
In cazul plitelor cu inductie de la Electrolux, datorita functiilor inteligente, timpul de gatire devine mai scurt si consumul de energie mai mic decat in cazul utilizarii altor tipuri de plite electrice. De exemplu, functia Detectare vase intrerupe consumul de energie in momentul in care vasul este ridicat de pe plita, ceea ce echivaleaza cu economii la factura de energie electrica. Eficienta plitelor este datorata si functiilor precum EcoTimer™, care opreste incalzirea inainte de a incheia procesul de gatire pentru a folosi si caldura reziduala in finalizarea procesului sau CleverHeat™ care la randul ei foloseste incalzirea reziduala in trei trepte, in functie de durata procesului de gatit.
Da frau liber imaginatiei in bucatarie si obtine preparate demne de restaurante cu stele Michelin, cu ajutorul electrocasnicelor Electrolux!