LifeStyle

No Man’s Land, una din cele mai premiate poveşti ale cinematografului, din 12 noiembrie, pe scena TNB!

Într-o lume măcinată de terorism și războaie, condusă de organizații globale și dependentă de mass-media, Teatrul Naţional din Bucureşti aduce în scenă, cu o redutabilă echipă de creatori, una din cele mai premiate poveşti ale cinematografului contemporan, No Man’s Land de Danis Tanović.

Regizor, scenarist, producător şi profesor, bosniacul Danis Tanović lansa, în 2001, pe ecranele lumii, un strigăt sfâşietor de durere şi însingurare, născut dintr-un război civil absurd şi nemilos, cel dintre Bosnia şi Herţegovina, între 1992-1993. 

Oameni care până mai ieri stăteau la aceeaşi masă, ca într-o adevărată familie, împărţind bucuriile, durerile şi sărbătorile împreună, au devenit inamici, antrenaţi într-o dispută etnică aprigă şi sângeroasă.
El însuşi martor al acestor episoade sfâşietoare, ca tânăr artist, cu studiile încă  neterminate,  Danis Tanović a imortalizat pe pelicula, împreună cu o echipă de documentarişti, imagini cutremurătoare. Peste câţiva ani,  debutul lui regizoral avea să pornească din craterul aceastei experienţe fiebinţi. Şi avea să fie No Man’s Land ! Unul dintre cele mai premiate filme, cu 42 de recunoaşteri naţionale şi internaţionale, între care amintim, din perioada 2001 şi 2002: Cannes – Premiul pentru cel mai bun scenariu, Premiul Oscar pentru Cel mai bun film străin, Globul de Aur  pentru cel mai bun film străin şi Premiul Cesar pentru cel mai bun film de debut.

Bazată pe o intrigă inteligentă şi o descriere realistă, pigmentată cu umor negru şi ironie, povestea lui Tanović  refuză să arate cu degetul vinovaţii conflictului din Balcani. Ca într-o joacă  de-a şoarecele şi pisica între fraţi, extrem de dură însă,  autorul le dă dreptate când unora, când celorlalţi.
Piesa pe care o veţi vedea pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti reprezintă o dramatizare a filmului No Man’s Land realizată de regizorul spectacolului, Alexander Morfov.

No Man’s Land  este o poveste de viaţă şi de moarte, o încleştare dureroasă între  sârbi şi bosniaci, asistaţi de forţe pacifiste, a căror reacţie, când  nu este inutilă, este oricum mult prea detaşată.

Veţi urmări scene deosebit de impresionante, în care viaţa unui om atârnă de un … fir. Mai exact, de sârma care pregăteşte bomba să explodeze. Tensiunile sunt maxime. Cruzimea nu mai cunoaşte limite, iar pornirile violente au scăpat de sub control şi fac ravagii.
Încrâncenarea momentului este redată prin confruntarea dintre doi bosniaci (Ciki şi Cera) şi un june recrut, sârb (Nino), toţi trei captivi într-o văgăună, undeva la graniţa dintre cele două armate. O bombă poate să explodeze în orice clipă, cu consecinţe imprevizibile. 
Spectacolul nu este recomandat copiilor sub 16 ani.
Bazat pe un scenariu scris de un bosniac, cu un regizor bulgar și o distribuție românească, No Man’s Land de la TNB este nu numai o parabolă despre război, ci și despre deșertăciunea vieții și a naturii umane.

No Man`s Land
de Danis Tanović
Traducerea: Andrei Marinescu

Regia, adaptarea şi
ilustrația muzicală: Alexander Morfov
Decorul: Nikola Toromanov

Costumele: Andrada Chiriac
Light design: Chris Jaeger
Lupte scenice: Attila Nemeș
Video: Andrei Florea

Distribuţia:

Cera: Mihai Călin
Ciki:  Richard Bovnoczki
Nino: Ciprian Nicula    
Rambo / Generalul Khan: Marcelo-S.  Cobzariu
Sergentul Marchand:    Rareș Florin Stoica
Căpitanul Dubois: Mihai Munteniţă
Pierre, soldat Unprofor:   Ionuț Toader
Mile, ofițer sârb:  Denis Hanganu
Bosko, soldat sârb:   Vitalie Bichir
Celo, ofițer bosniac:   Eduard Adam
Emir, soldat bosniac:  Mădălin Mandin

Mirza, soldat bosniac:  Adrian Iosif Pop

Sergentul Müller, genist :     George Piștereanu

Jane Livingstone , reporter CNN :  Alexandra Sălceanu / Aylin Cadîr

Martha: Fulvia Folosea

Soldați / Reporteri:      Andrei Atabay ,  Nicolae Dumitru, Aurel Ungureanu, Ionuț Niculae, Silviu Negulete.

  

Related posts

Stomatolog: petele de pe dinți ne fac să fim percepuți cu 13 ani mai bătrâni

Adina Meyers

Barista de la Krups iti ofera Coffee break chiar la tine acasa!

Adina Meyers

HOROSCOP 8 decembrie. Scorpionii se ocupă, astăzi, numai de bani

Adina Meyers