Practic

Prioritati de renovare in functie de tipul locuintei

Apartament sau casa, renovarile se dovedesc deseori a fi extrem de necesare. Care sunt cele mai importante lucrari care trebuie avute in vedere cu prioritate, ce solutii sunt la indemana, la ce sa fim atenti cand demaram lucrari de renovare, cat ne costa si cum ne finantam?

Iata cateva din intrebarile cele mai frecvente pe care si le pun cei care isi propun sa-si renoveze locuinta. In functie de tipul de locuinta este bine sa se prioritizeze investitiile in renovare, in asa fel incat aceasta sa raspunda principalelor nevoi. Astfel, pentru un apartament, dorinta de improspatare a ambientului sau micile accidente precum infiltratiile pot fi motivele principale pentru renovarea baii si a bucatariei, urmate de balcon.

In cazul unei case, se poate opta in principal pentru renovari care au ca principal scop cresterea confortului. In acest sens, principalele proiecte de renovare in care se poate investi sunt termoizolarea si hidroizolarea acoperisului, a peretilor si, nu in ultimul rand, a fundatiei.

Sigilarile sunt o alta categorie de lucrari des intalnite mai ales la proprietarii de case. Deoarece nu acorda din primul moment o importanta crescuta acestui aspect, lucrarile se degradeaza rapid din cauza sigilarilor defectuoase si atrag, astfel, necesitatea unei renovari.

O recomandare foarte importanta priveste alegerea celor mai eficiente si moderne materiale, un produs ieftin neputand garanta calitatea si nici durata de viata mai lunga a unei lucrari. Un cost mic al unui produs poate ascunde de fapt un consum dublu sau chiar triplu, costul intregii lucrari fiind mult mai mare iar riscurile deteriorarii in timp scurt sunt, de asemenea, ridicate.

In ceea ce priveste termoizolarile, de exemplu, polistirenul incepe sa piarda teren, treptat, in avantajul vatei minerale bazaltice sau a panourilor termoizolante cu spuma poliuretanica. Tendinta in ceea ce priveste alte materiale de renovare este de a se folosi produse care nu limiteaza designul – spre exemplu folosirea de adezivi elastici rezistenti la apa speciali pentru lipirea sticlei, mai ales in bai, sau sigilanti si chituri care rezista la mucegaiuri.

Siguranta este, de asemenea, foarte importanta si, tocmai din acest motiv, membranele hidroizolante lichide rezistente chimic, la foc, sunt tot mai populare. Alte recomandari pentru a se face cea mai buna alegere sunt la solicitarea de sfaturi consultantilor din magazine si mesterilor precum si alegerea unui meserias calificat, recomandat si de incredere in defavoarea realizarii in regim propriu a unei lucrari.

In ceea ce priveste finantarea unui proiect de renovare, aceasta se poate realiza mai usor daca economisiti din timp. In acest sens va recomandam un produs financiar eficient – produsul de economisire-creditare oferit de o banca pentru locuinte.

Cum functioneaza un produs de economisire-creditare: Initial, economisiti o perioada, in medie 3-5 ani sau mai mult daca doriti, timp in care pe langa suma depusa lunar se aduna dobanda bancii si prima de stat de 25% din economiile anuale (care se acorda anual de catre Stat pana in limita de 250 de euro/an). Practic, pe langa depozitele lunare din veniturile proprii, beneficiati si de ajutorul statului si al bancii pentru a putea strange intr-o perioada de aproximativ 5 ani sau mai mult suma necesara doar din economisire.

De exemplu, daca economisiti lunar 375 lei, acumulati echivalentul in lei a 1.000 euro pe an. In cinci ani veti avea echivalentul in lei a 5.000 euro doar din economii, plus 1.250 euro din primele de stat, la care se adauga dobanda bancii, capitalizata timp de 5 ani. Mai mult, daca banii tot nu va ajung si proiectul e mai amplu, puteti solicita un credit locativ in lei cu una dintre cele mai mici dobanzi in lei de pe piata, de 4,5%, fixa pe toata perioada creditului.

 

Related posts

Fă-ţi pisica fericită! Culcuş cu loc de joacă uşor de făcut acasă

Adina Meyers

Cromatica si atmosfera de sezon

Adina Meyers

Cum alegi corect cauciucurile de vară?

Adina Meyers