Home LifeStyle Practic

Cum alegi corect cauciucurile de vară?

Sezonul cald aduce cu sine necesitatea unei revizii, pentru maşina ta. O binemeritată vacanţă, un concediu cu familia şi cei dragi sau o călătorie lungă în căldura verii nu pot fi umbrite de defecţiuni sau incidente rutiere nedorite. Deşi nu este obligatorie, din punct de vedere legal, trecerea la anvelopele de vară are o mulţime de beneficii pentru siguranţa în trafic. Iar dacă a venit momentul să înlocuieşti cauciucurile maşinii tale, iată câteva criterii după care poţi să le alegi pe cele mai bune.

Ce anvelope se potrivesc maşinii tale?

Esențială în alegerea anvelopelor auto este dimensiunea acestora. O regăseşti în cartea tehnică a maşinii sau inscripţionată pe vechile cauciucuri. Dacă mergi cu maşina direct într-un atelier auto, specialiştii vor ști exact să-ți recomande produsele potrivite. Dacă însă doreşti să economiseşti şi să alegi singur noile cauciucuri, în funcţie de raportul preţ-calitate, va trebui să sondezi între magazinele cu desfacere şi ofertele online. Dimensiunile cauciucurilor au trei date de identificare: lăţimea benzii de rulare, calculată în milimetri; procentul dintre lăţimea benzii de rulare şi înălţimea anvelopei; raza jantei pe care se montează, calculată în inchi. Spre exemplu, dacă roţile de pe maşina ta au banda de rulare de 195 de milimetri, raportul de 65% în înălţime şi jantele de 15 inchi, cel mai simplu este să cauţi anvelope vară 195 65 r15. În funcţie de rezultate, poţi căuta magazinul care are cele mai bune oferte pentru aceste criterii.

De ce este important să înlocuieşti cauciucurile de sezon

Echiparea cu anvelope de iarnă sau all season, atunci când circuli pe suprafeţe acoperite de zăpadă sau gheaţă, indiferent de perioada calendaristică, este singura obligatorie, prin lege. Practic, dacă urci pe munte în toiul verii şi prinzi o porţiune de carosabil înzăpezită, trebuie să ai anvelope cu indicaţia M + S, indiferent cât de cald este la poalele masivului. Cu toate acestea, deşi trecerea la anvelope de vară nu este obligatorie, schimbarea vine cu o serie de avantaje. În primul rând, producătorii de anvelope au gândit compoziţia acestora în funcţie de condiţiile atmosferice şi de infrastructura de rulare. Cele de iarnă sunt mai groase şi mai moi, pentru a trece mai uşor peste obstacole: gheaţă, zăpadă, material antiderapant. Cauciucurile de vară au proprietăţi total opuse: sunt rigide, pentru a asigura aderenţa necesară la temperaturi înalte sau, în cazul trecerii bruşte de la suprafeţe uscate la carosabil umed, în timpul ploilor torenţiale. Căldura grăbeşte uzura anvelopelor de iarnă, aşadar rularea cu astfel de roţi îţi va aduce un grad scăzut de aderenţă şi le va toci mult mai repede. Pentru manevrele importante de demaraj, frânare şi viraj este important ca anvelopa să-ţi ofere stabilitate, iar în zilele cu temperaturi de peste 60 de grade Celsius la nivelul asfaltului, singura soluţie este anvelopa de vară.

Citeşte informaţiile de pe anvelope

Partea laterală a fiecărei anvelope cuprinde informaţii importante, dintre care esenţiale sunt cele privitoare la dimensiuni. La fel de importante, însă, sunt şi numele producătorului şi categoria din care acesta face parte: premium, mediu sau low-cost. Recomandarea naturală este alegerea producătorilor premium, al căror preţ mai ridicat este justificat de caracteristicile net superioare. Poţi găsi şi anvelope ale producătorilor de clasă mijlocie de calitate bună, însă evită produsele low-cost, deoarece siguranţa primează. Indicele de sarcină şi de viteză trebuie alese conform datelor tehnice şi regimului în care vei circula cu maşina. Pentru economie şi confort, poţi alege după criteriile de consum al carburantului şi al numărului de decibeli pe care îl produce anvelopa în timpul rulării.

Echiparea anvelopelor de vară în sezonul cald este o măsură de siguranţă pentru a avea aderenţa necesară în orice condiţii meteo sau de infrastructură.

Related posts

Sika Romania a sustinut renovarea centrului „Un Pas Spre Viitor” din Brasov cu donatii de peste 40.000 euro

Adina Meyers

Urban home in a natural setting

Adina Meyers

Maam With Love, brand-ul nascut din iubire si din pasiunea pentru frumos

Adina Meyers