Home

Cum se monteaza un perete despartitor

Casele mai vechi, de tip vagon, cu camere nedecomandate, au mai multe dezavantaje, printre care dificultatea de incalzire, dar si lipsa de intimitate a locatarilor. In astfel de situatii, se impune un proiect de recompartimentare prin montarea unor pereti despartitori si crearea de holuri de legatura intre camere.

O solutie foarte eficienta este sa montati pereti din gips-carton. Acestia au o tehnologie de aplicare uscata si sunt foarte usori.

Cum se face?

Dupa ce ati stabilit pozitia peretelui, se masoara lungimea acestuia. Apoi, cu o sfoara de trasare se marcheaza conturul. Nu trebuie sa uitati de eventualele deschideri pentru usi. Apoi, cu ajutorul nivelei si riglei se marcheaza liniile de contur ale peretelui despartitor pe podea si pe plafon.

Profilele de ghidare se fixeaza de podea si de plafon, cu ajutorul diblurilor din plastic (in cazul podelei din beton). Distanta dintre dibluri este maxim 80 cm. Distanta dintre dibluri si colturile peretilor va fi de maxim 20 cm. Profilele de fixare ale peretelui despartitor (profile orizontale si verticale) trebuie sa se asigure cu banda de etansare.

Apoi se introduc profilele verticale (montanti) in profilele de ghidare. Capatul inferior al profilului vertical se va sprijini de profilul inferior. Se alege distanta dintre profile in functie de latimea placilor din gips-carton.

La placarea cu placile din gips-carton cu latimea de 1200 mm si grosimea de 12,5 mm, se va incepe placarea primei fete a peretelui cu placa pe intreaga latime a acesteia. Se aseaza placile din gips-carton pe inaltime si se fixeaza doar de profilele verticale cu ajutorul suruburilor autofiletante tip 212. Distanta dintre suruburi este 250 mm.

Dupa placarea primei fete se pozitioneaza eventuala tubulatura pentru instalatii – pentru instalatia electrica exista orificiile din profilele verticale. Dupa aceea, se introduce izolatia termica din fibre minerale pe toata suprafata, fara a lasa spatii libere. Se alege izolatia termica in role ori in placi (vata minerala de sticla sau bazaltica).

Se finalizeaza placarea peretelui despartitor cu fixarea placilor din cealalta parte. La montarea placilor cu latimea de 1200 mm, se incepe la jumatatea latimii de 600 mm, astfel incât in dreptul rostului primei parti, in cealalta parte a peretelui, se va afla suprafata completa a placii.

In vederea imbunatatirii caracteristicilor peretilor despartitori se recomanda dubla placare. Astfel, se mareste inaltimea admisa a peretelui, precum si calitatile de izolare fonica sau rezistenta la foc. De asemenea, se mareste capacitatea portanta a peretelui despartitor la suspendarea sarcinilor.

Solutii de finantare

Pentru o lucrare de calitate, e bine sa aveti materiale bune si o echipa de profesionisti. Pentru a suporta mai usor cheltuiala, puteti apela oricand la un produs financiar eficient – produsul de economisire-creditare oferit de o banca pentru locuinte.

Cum functioneaza un produs de economisire-creditare: initial, economisesti o perioada, in medie 3-5 ani sau mai mult daca doresti, timp in care pe langa suma depusa lunar se aduna dobanda bancii si prima de stat de 25% din economiile anuale (care se acorda anual de catre Stat pana in limita de 250 de euro /an). Practic, pe langa depozitele lunare din veniturile proprii, beneficiezi si de ajutorul statului si al bancii pentru a putea strange intr-o perioada de aproximativ 5 ani sau mai mult suma necesara doar din economisire.

De exemplu, daca economisesti lunar 375 lei, acumulezi echivalentul in lei a 1.000 euro pe an. In cinci ani vei avea echivalentul in lei a 5.000 euro doar din economii, plus 1.250 euro din primele de stat, la care se adauga dobanda bancii, capitalizata timp de 5 ani. Mai mult, daca banii tot nu iti ajung si proiectul e mai amplu, poti solicita un credit locativ in lei cu una dintre cele mai mici dobanzi in lei de pe piata, de 4,5%, fixa pe toata perioada creditului.

 

 

 

 

 

 

 

 

Related posts

Mobila veche infrumuseteaza spatiile oricarei case

Adina Meyers

Cum se schimbă corect ușa sobei?

Adina Meyers

Despre incalzirea in pardoseala – sfaturi si recomandari de la specialisti

Adina Meyers