Energia solara este o buna alternativa la reteaua electrica standard din mai multe motive: este regenerabila, durabila, ecologica si, pe termen lung, va ajuta sa economisiti bani, mai ales pe timp de iarna cand costurile pentru incalzire cresc vertiginos.
Instalatiile solare sunt usor de montat si necesita o intretinere minima. Panourile se monteaza pe acoperis, pe terasa, pe un schelet, pe sol sau pe perete, si apoi se intra pana in camera centralei sau in baie, unde este rezervorul de apa calda cu doua tevi izolate. Instalarea instalatiei solare impune modificari mici in casa, practic doar cateva gauri in perete.
Daca toate aceste argumente v-au convins ca e timpul sa treceți la incalzirea cu panouri solare, mai trebuie sa stiti ca pe piata exista diferite tipuri din care puteti alege: cu sistem de pompare, cu stocare integrala, cu termosifon.
Cum functioneaza un panou solar?
Prin intermediul unui agent termic (apa sau antigel) colectoarele preiau energia solara, proces prin care temperatura acestuia poate ajunge la 120 de grade Celsius. Agentul termic cedeaza caldura apei aflate intr-un boiler, care poate atinge valoarea maxima de 80 de grade Celsius pe timp de vara si 55 de grade Celsius pe timp de iarna. Colectorul sau panoul solar este realizat, de obicei, din tuburi vidate, conectate intre ele sau este constituit din panouri plane.
Investitia in panourile solare se recupereaza in cativa ani (3-5 ani) dupa care instalatia functioneaza pe gratis inca cel putin 10-15 ani sau chiar mai mult.
Pentru a suporta mai usor costurile de achizitie si montare a panourilor solare puteti apela oricand la un produs financiar eficient – produsul de economisire-creditare oferit de o banca pentru locuinte.
Cum functioneaza un produs de economisire-creditare: initial, economisesti o perioada, in medie 3-5 ani sau mai mult daca doresti, timp in care pe langa suma depusa lunar se aduna dobanda bancii si prima de stat de 25% din economiile anuale (care se acorda anual de catre Stat pana in limita de 250 de euro /an). Practic, pe langa depozitele lunare din veniturile proprii, beneficiezi si de ajutorul statului si al bancii pentru a putea strange intr-o perioada de aproximativ 5 ani sau mai mult suma necesara doar din economisire.
De exemplu, daca economisesti lunar 375 lei, acumulezi echivalentul in lei a 1.000 euro pe an. In cinci ani vei avea echivalentul in lei a 5.000 euro doar din economii, plus 1.250 euro din primele de stat, la care se adauga dobanda bancii, capitalizata timp de 5 ani. Mai mult, daca banii tot nu iti ajung si proiectul e mai amplu, poti solicita un credit locativ in lei cu una dintre cele mai mici dobanzi in lei de pe piata, de 4,5%, fixa pe toata perioada creditului.