Amenajari Interioare

Vila Herczeg Ferenc – mansarda inceputului de secol XX

Vila Herczeg Ferenc a fost construita si finalizata in anul 1912 la comanda proprietarului – Ferenc Herczeg – faimosul scriitor ungar nominalizat la premiul Nobel.

Situata intr-o suburbie a orasului Budapesta, vila a fost si este in continuare scena multor reuniuni sociale si politice. I-au trecut pragul actori, ministri, ambasadori si chiar comandantul Armatei Rosii de ocupatie la sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial.

Parterul vilei a fost gandit pentru a gazdui aceste reuniuni, dormitoarele au fost amplasate la etaj si zona angajatilor la demisol. De-a lungul timpului, datorita succesiunii unui numar mare de proprietari care au neglijat constructia, vila a ajuns in anii 1990 sa fie aproape o ruina.

Incepand din anul 1995, constructia a fost supusa unei proces de renovare in faze succesive. Doar refacerea acoperisului, un element dominant al cladirii, a durat cativa ani. Cu ocazia acestei reconstructii, s-a luat in considerare si potentialul de mansardare a podului. Motivul principal al mansardarii a fost nu atat nevoia de a obtine mai mult spatiu de locuit, cat dorinta de a expune structura foarte frumoasa de lemn care sustine acest acoperis si de a imbunatati izolatia termica din partea superioara a vilei.

Spatiul mansardei a fost lasat nedivizat, geometria acoperisului permitand separarea naturala a incaperilor de la acest nivel. Iluminarea naturala a spatiului a necesitat luarea in considerare a mai multor solutii vitrate care sa se potriveasca stilului cladirii – ferestre de mansarda, balcoane frantuzesti. In cele din urma, au fost alese ferestrele de mansarda VELUX, montate discret langa hornurile acoperisului, pentru a nu fi vizibile dinspre strada sau dinspre gradina, unele inlocuind vechi ferestruici in acoperis. Prin aceasta abordare, nu s-a modificat stilul original al acoperisului, insa este suficienta lumina pentru a organiza un apartament sau chiar un studio in mansarda.

Materialele selectate pentru renovarea acestei cladiri istorice, cu exceptia termoizolatiei si a ferestrelor de mansarda VELUX, corespund exact materialelor folosite la inceputul secolului. Gasirea unor materiale similare a generat cautari intense si a provocat amanari. Acolo unde nu s-au gasit inlocuitori, s-au pastrat elementele originale ale cladirii si au fost reconditionate – usa glisanta a mansardei, usa baii si balustrade scarii principale. La finalul renovarii, se poate constata o potrivire estetica intre toate elementele constructiei, pastrandu-se valoarea istorica a vilei si atmosfera traditionala.

Desi au fost inventate la mijlocul secolului XX, special pentru a rezolva problema lipsei spatiului de locuit si utilarii podurilor nelocuite, ferestrele de mansarda VELUX sunt o solutie potrivita pentru orice fel de proiect. Avand linii clasice si profil discret, in ciuda elementelor moderne de design pe care le incorporeaza, ele sunt adaptabile unei mari varietati de stiluri arhitecturale. Proiectul prezentat mai sus ar fi fost incomplet daca, in ciuda renovarii nu s-ar fi optat si pentru mansardarea podului. Fara lumina naturala, spatiul generos de sub acoperis nu ar fi putut fi amenajat si nu ar fi asigurat conditii pentru utilizare. Acum, pe langa valoarea istorica si sociala a acestei vile, accesul la cunostinte si materiale moderne de amenajare a permis ca proiectul de renovare sa detina si valoare imobiliara.

Afla mai multe despre proiectele de renovare ale cladirilor istorice pe velux.ro.

 

Related posts

Merita sa investesti intr-o masina de spalat cu uscator?

Adina Meyers

Idei pentru a transforma locuința în… ACASĂ!

Adina Meyers

Colectii de tapet care te pun pe reamaneajat!

Adina Meyers