Asezarea casei in teren

Pozitionarea casei in raport cu punctele cardinale este de maxima importanta. Constructia va fi proiectata si realizata in asa fel incat sa reziste cu eforturi cat mai mici la agresiunea termica a nordului. Regula de aur este ca, oricat de magnifica ar fi perspectiva pe aceasta directie, vitrarea casei pe zona de nord trebuie redusa la minim. Drept urmare, si repartitia spatiilor interioare va fi gandita in consecinta.

Daca va doriti, sa spu nem, un dining cu ferestre mari, va trebui sa va g.nditi la o alta orientare a acestei incaperi, in niciun caz nu una catre nord. Casa construita de arh. Ivanescu, desi dispune in rest de vitraje impre sionante, are o singura fe reas tra pe directia nordului, iar peretele respectiv este incalzit cu radiatoare murale.

Incalzirea judicioasa

Necesarul termic trebuie neaparat calculat de un inginer de instalatii. Aceasta socoteala nu se lasa la latitudinea instalatorului, care va fi intotdeauna tentat sa opteze pentru o centrala mai puternica si un calorifer in plus, numai pentru propria liniste. Si aici excesul se plateste, iar singurul portofel afectat este al proprietarului. Trebuie luate in calcul zona geografica (cu minimul termic din perioada iernii si maximul din vara), orientarea fata de pol, materialele din care este construita casa, numarul de membri ai familiei si varsta lor (patru consuma mai multa apa calda decat doi, iar batranii sunt mai frigurosi decat tinerii). In functie de toate aceste date, arh. Ivanescu au conceput un sistem mixt.

S-a montat atat incalzire prin pardoseala, cat si pe peretele dinspre nord, utilizandu-se radiatoare de zid. La parter, in dreptul fiecarei ferestre, au fost incastrate in podea calorifere care suplinesc pierderile de energie prin suprafata vitrata.

Termoizolarea perfecta

Vila proiectata de arh. Ivanescu este construita pe structura metalica. In plus, ea se afla intr-o zona montana, friguroasa iarna, iar peretii, cu exceptia celui de nord, sunt puternic vitrati, deci predispusi la o pierdere semnificativa de caldura. Luand in seama toate aceste date, arh. Ivanescu au optat pentru pereti de tip sandwich, intalniti la cabanele din zona montana a Austriei.

Dinspre exterior catre interior, compozitia zidului este urmatoarea: un strat de polistiren de 5 cm grosime, unul de OSB de exterior, o „felie” de vata minerala de 10 cm grosime, capacita spre intrior de un alt strat de OSB, placat la randul lui cu gips-carton. Intr-o proportie mai mica sau mai mare, fiecare dintre straturile componente ale peretelui are proprietati termoizolante.

O atentie deosebita a fost acordata tamplariei. A fost ales un sistem german de foarte buna calitate, alcatuit din geam termopan si rame din aluminiu cu patru camere, vopsite la culoarea casei in camp electrostatic.

Autor: Dan Mazilu

 

Related posts

Proiect de casa: locuinta unifamiliala cu accente frantuzesti

Adina Meyers

SIGURANȚA ȘI PROTECȚIA PRIMEAZĂ: +5 motive pentru care să-ți montezi camere de supraveghere în casă

Adina Meyers

Vrei ca baia ta sa arate spectaculos? Atunci alege unul dintre aceste lavoare negre!

Adina Meyers