Case de vacanta

Casa-muzeu a lui Codrin Stefanescu

Situata in cartierul bucurestean Cotroceni, casa este imposibil de trecut cu vederea, fiind o cladire impozanta de a carei arhitectura Codrin Stefanescu spune ca s-a indragostit din prima clipa. „Am cautat o casa dupa sufletul meu timp de 12 ani in tot Bucurestiul, si am vazut sute. Nu exista agentie de profil care sa nu ma cunoasca si sa nu ma sune ori de cate ori iesea pe piata o cladire cu o arhitectura mai deosebita. In final, am gasit aceasta casa construita de un om de afaceri englez, cu mult bun-gust, in stil Haussmann”, a povestit Codrin Stefanescu, care a adaugat ca resedinta a fost construita in 2004, iar dupa ce a achizitionat-o, a facut modificari doar in ceea ce priveste decorarea interiorului. „Exteriorul este impecabil, nu am avut ce schimba, pentru ca totul este facut cu multa grija pentru fiecare detaliu. Iar interiorul l-am completat cu boiseria din lemn masiv. Ideile de amenajare au fost exclusiv ale mele, desi am lucrat, in anumite etape, cu cativa designeri. Am o apetenta pentru arta si, in plus, detin o galerie de arta, asa ca, de-a lungul timpului, am avut grija sa imi pun deoparte mai multe piese de mobilier si decoratiuni pentru casa visurilor mele. Acum nu ma vad locuind in alta parte si sunt sigur ca nu ma voi muta niciodata de aici.

El a mai adaugat ca, desi casa arata ca un muzeu, a dorit sa aduca elemente care sa incalzeasca decorul si sa faca din incaperi un cadru primitor pentru cei ai casei si pentru oaspeti deopotriva. „Am vrut sa detin un mic muzeu locuibil. Nu am vrut sa dea senzatia unei galerii de arta, unde exista si snururi rosii separatoare pentru a tine vizitatorii la distanta de exponate. In ceea ce priveste mobilierul, am ales piese stil de epoca pe care nu le-am amestecat, pentru a pastra o unitate in functie de fiecare nivel in parte. In procesul de amenajare al interiorului m-am gandit la toate detaliile. Piesele de mobilier au nevoie de spatiu pentru a fi puse in valoare; in plus, ele trebuie sa rezoneze cu picturile, cu ceasurile, cu ornamentele, covoarele si draperiile”, a mai spus politicianul.

Un colectionar nu va putea niciodata sa atinga perfectiunea in amenajarea propriei case, intrucat intotdeauna va mai exista o noua piesa de mobilier care sa merite a fi pusa in valoare.

Casa este structurata pe trei niveluri si inca trei intermediare, totalizand o suprafata de peste 700 de metri patrati. Proprietarul spune ca locuinta are o arhitectura ideala pentru o familie cu copii, permitand celor ai casei sa isi respecte intimitatea unul altuia. Etajele sunt legate intre ele atat printr-o scara interioara spiralata, separata cu usi de spatiile comune, cat si printr-un lift. In plus, exista alte scari care leaga etajele de nivelurile intermediare, unde se afla spatiile destinate odihnei. La fiecare etaj din casa exista cate o biblioteca mobilata stil cu colectii de carti vechi si valoroase ale literaturii romane si europene, un salon pentru oaspeti si cate o bucatarie superdotata cu aparatura foarte performanta. In casa exista si o sala de cinema, o sala de fitness, birouri personale si un dormitor cochet, amenajat de Codrin Stefanescu pentru fiica sa.

Biblioteca principala are ambii pereti acoperiti cu rafturi pline de carti rare si valoroase prin vechimea lor si tirajul redus in care au fost tiparite. Aici se afla colectia de carte medievala romaneasca, dar si colectia regala, care cuprinde volume ce au apartinut unor personalitati aristocrate din Europa.

Parterul gazduieste un dining, o zona de conversatie pentru oaspetii veniti pe fuga si o biblioteca ce cuprinde colectia de carte medievala romaneasca.

Semineul este un laitmotiv al casei, fiind prezent la fiecare etaj ca un element central care incalzeste atmosfera si da un plus de eleganta si intimitate. Semineele sunt pozitionate in stil Haussmann, pe un perete lateral, intre doua ferestre, pentru a crea un cadru imperial.

In casa exista doua birouri. Primul este destinat oaspetilor, iar cel de-al doilea e folosit de Codrin Stefanescu in scop personal. Camera este tapetata cu harti medievale romanesti (1497-1701), un element plin de valoare estetica fiind jiltul romanesc de sfarsit de secol 16, cu tapiserie Aubusson, lucrata manual.

Dormitorul fiicei sale a fost amenajat de Codrin Stefanescu, pentru a avea intimitate atunci cand vine in vizita. Camera este situata la primul etaj, acolo unde se afla un birou pentru oaspeti si o sala de cinema.

Covoarele si draperiile sunt de provenienta romaneasca, fiind achizitionate de proprietar, de-a lungul timpului, de la diverse licitatii.

Revista Casa Mea te ajuta sa-ti construiesti casa visurilor tale!
In fiecare numar descoperi o noua casa de vedeta. Nu rata noul numar!

Related posts

Vopsire decorativă: ce este pictura „faux”

Adina Meyers

Tips & tricks pentru casa de vacanță a bucureștenilor în 2020

Adina Meyers

Acasa la familia Turcu-Brancu

Adina Meyers