Acestea sunt livrate de producatorii din Norvegia sau Finlanda prin intermediul distribuitorilor din tara, sub forma unui pachet complet, direct pe santier. Propriertarul trebuie doar sa pregateasca terenul si sa toarne fundatia, dupa care lucrarile merg ca unse, dead line-ul fiind stabilit in numai cateva saptamani din momentul in care este batut primul cui. Vestea buna este ca, mai nou, firmele importatoare va pun la dispozitie si echipe de muncitori specializate in tarile producatoare, asa ca veti scapa de una dintre grijile principale: gasirea unor mesteri priceputi.

Una dintre primele case din lemn livrate sub forma unui kit a fost construita ca anexa a unui locuinte din Snagov si a fost prezentata pe larg in numarul din martie 2012 al revistei Casa Mea. In momentul in care a fost construita – si chiar si in prezent – a fost un proiect revolutionar, de provenienta finlandeza.

Casa este ridicata din barne de pin rosu si este adusa cu un transport special sub forma unui kit care se asambleaza, cu o echipa priceputa, in numai trei zile. „Din pacate, in urma cu 14 ani, am cumparat acest kit de la un roman stabilit in finlanda, care s-a dovedit a nu fi prea serios. Acesta incerca sa faca o afacere in stilul neaos romanesc, asa ca mi-a trimis kit-ul casei fara cateva componente extrem de necesare pentru asamblarea sa”, a povestit proprietarul, care isi aminteste ca in prima faza a avut parte numai de experiente neplacute. „Pentru ca aceasta tehnologie era complet noua in Romania, iar muncitorii nostri nu erau familiarizati cu ea, in prima faza tot ce ridica o echipa de sapte oameni ziua, se darama peste noapte”, isi aminteste proprietarul.

Acesta povesteste ca dupa indelungi cautari a reusit sa gaseasca o echipa de muncitori din Ungaria care a pus pe picioare cabanuta, intr-o duminica.

In prezent, pe piata constructiilor exista mai multe firme care aduc din tarile nordice kit-uri de case din lemn, de diverse dimensiuni. Acestea cuprind atat componentele necesare peretilor, cat si tamplaria si acoperisul, asa ca perioada de santier se reduce considerabil; la fel si cheltuielile generate de mana de lucru. In general, costurile aferente operatiunilor de montaj reprezinta aproximativ 30-35% din costul total al kit-ului de asamblare. Acest cost poate fi variabil, in functie de conditiile locale de asamblare. De exemplu, daca aveti de-a face cu un teren in panta, adaugati o cheltuiala suplimentara de 30-35% pentru nivelarea si consolidarea acestuia. Casa kit de la Snagov este formata dintr-un living cu bucatarie, doua dormitoare si o baie. Un spatiu suplimentar este terasa din dreptul livingului, care pe timpul verii se poate transforma intr-un dining in aer liber.

Partea buna este ca o astfel de constructie poate fi montata pe o parcela mica de teren sau in spatele resedintei permanente (in spatiul ramas) drept casuta pentru oaspeti sau pentru angajati.

Vestea buna este ca o casa din lemn are o durata de viata ce depaseste cateva sute de ani, in cazul in care ii asigurati o intretinere corespunzatoare. La fiecare 4-5 ani, suprafetele exterioare ale peretilor netencuiti se vor proteja prin aplicarea unui set de substante speciale care vor imuniza lemnul impotriva razelor UV, a actiunii distructive a microorganismelor, impotriva umiditatii si a eventualelor incendii.
Ridicarea unei case kit presupune si cateva lucrari pe care trebuie sa le faceti in regie proprie si pe care trebuie sa le luati in seama in momentul in care structurati bugetul viitoarei locuinte. Casa trebuie montata pe o fundatie de beton, sapata si turnata in prealabil. Costul unei astfel de case din lemn poate varia foarte mult de la caz la caz, el fiind dependent de o serie de variabile cum ar fi: grosimea peretilor, arhitectura, finisajele, instalatiile, distanta de la care este adusa, producatorul, tipul lemnului etc.

Related posts

Prinde oferta care te tine la inaltime!

Adina Meyers

Vederea spre lac a vandut off-plan unul din cele mai scumpe apartamente din ansamblul Perla Residence

Adina Meyers

Tendinte eco-friendly in dezvoltarea urbana pentru locuinte cu acoperis verde

Adina Meyers