Ne referim nu numai la zugraveli, placari ceramice sau amenajarea bucatariei, a baii si a gradinii, ci si la lucrari de constructii mai laborioase, care necesita resurse financiare mai mari.
Intre acestea se pot enumera cele de hidroizolatie (deosebit de importante pentru sanatatea locatarilor, mai ales ca si anul trecut am avut inundatii), renovarea cladirilor si termoizolarea lor (am vazut avantajele acestor solutii in ceea ce priveste reducerea consumurilor de combustibili si, in consecinta, a facturilor de intretinere), refacerea fatadelor, consolidarea locuintelor cu structurile de rezistenta afectate.
Desigur, asa cum am mai spus, aceste lucrari implica sume de bani mai mari, pe care nu toti doritorii le au la dispozitie, precum si executii realizate de specialisti. In prezent, statul acorda pentru acestia, atat la reabilitarea termica, cat si la refacerea fatadei sau consolidari, credite garantate de stat si fara dobanda. Aceasta este vestea buna. Vestea proasta este ca, de foarte multe ori, aceste imprumuturi sunt mai degraba paguboase, solutia mai buna fiind, in opinia noastra, ca, in masura posibilitatilor, asociatiile sau proprietarii sa isi rezolve problemele fara a apela la „ajutorul” statului. Si totusi, daca nu intrevad alta solutie, sa studieze bine legea, astfel incat sa beneficieze de toate facilitatile. De exemplu, prin OUG 69, populatia poate controla calitatea lucrarilor. Administratorul poate angaja chiar si un diriginte de santier propriu, in conditiile in care, in cazul reabilitarii termice realizate de autoritati, calitatea lucrarilor de multe ori a lasat de dorit.