Exista nenumarate variante de a crea o sera, insa cel mai important e ca o data ce ati decis sa va ocupati de ea, va puteti asigura necesarul de legume proaspete si sanatoase in orice anotimp.

Spre deosebire de solar, sera este in general alcatuita ca o constructie mai rezistenta si este destinata unor plante perene, care au nevoie si iarna de temperaturi ridicate.

Pana nu demult, singura solutie constructiva pentru sere era scheletul din lemn invelit in folie de polietilena. Metoda avea multe neajunsuri. Lemnul, afectat de umezeala, se umfla si bloca usa de acces si eventualele aerisitoare sau, mai rau, putrezea, iar polietilena se rupea dupa numai o iarna, fasiile rezultate fiind al naibii de greu de adunat. In plus, termoizolarea era defectuoasa. E adevarat, intre timp au aparut folii de polietilena foarte rezistente, garantate pentru cel putin trei ani si tratate astfel incat lumina creata in sera sa inhibe dezvoltarea diversilor daunatori, de pilda musculita alba. Dar pretul creste, nu stim daca si rentabilitatea, insa latura estetica sigur ramane aceeasi – sera din polietilena este urata, orice s-ar zice.

O alta solutie este sera cu structura metalica, invelita in sticla. In acest caz, structura este, raportata la viata unui om, ca si vesnica, numai sticla are probleme: o grindina puternica sau o furtuna cu crengi rupte o poate avaria serios, cu pagube insemnate. In plus, geamurile trebuie chituite, lucrare care este relativ scumpa si foarte nesuferita.

Cea mai buna varianta, in opinia tuturor specialistilor, este sera din policarbonat, cu structura metalica. E adevarat ca acest material plastic este destul de scump, dar, vorba aceea, face toti banii. E greu sa suporti o astfel de investitie, insa, cand vei constata ca si peste doua decenii peretii serei sunt in aceeasi stare, veti intelege ca a meritat.

 

 

Related posts

Preveniti infiltratiile de apa

Adina Meyers

Închiriem sau cumpărăm?

Adina Meyers

Cât de important este procesul de dedurizare al apei și cum poate fi realizat acesta?

Adina Meyers