LifeStyle

Inlocuirea ferestrelor vechi, solutie rapida in reabilitarea termica a locuintei

GEALAN, liderul pietei locale de profile din PVC pentru ferestre si usi, a realizat un calcul energetic pentru a demonstra ca romanii ar putea avea cheltuieli mai mici pentru incalzirea locuintei daca ar constientiza importanta montarii unor ferestre potrivite.

„Debransarea de la reteaua centralizata de incalzire si montarea de centrale termice de apartament nu rezolva problema pierderilor de caldura prin ferestre, pereti, plafoane si podele, pierderi ce vor fi suportate tot din buzunarul propriu al locatarilor. Majoritatea blocurilor construite inainte de 1990 au tamplarie din lemn cu doua randuri de cercevele (ferestre duble) fara sistem de etansare, cu grad ridicat de permeabilitate a aerului si un coeficient de transfer termic de Uw ≅ 2.5 W/m2K. In aceste conditii, cea mai rapida interventie de reabilitare termica o reprezinta inlocuirea tamplariei vechi” a declarat Aurel Vlaicu, Director General GEALAN Romania.

Aceasta solutie reprezinta o lucrare premergatoare izolarii peretilor exteriori si finisajelor anvelopei, nu necesita constructia de schele pe cladire, montajul ferestrelor fiind realizat din interiorul apartamentului, iar pana la finalizarea lucrarilor de reabilitare se obtin deja, din aceasta etapa, reduceri semnificative ale cheltuielilor.

Daca la un apartament de marime medie, cu trei camere, se actioneaza numai asupra tamplariei exterioare, prin inlocuirea tamplariei vechi cu tamplarie termoizolanta din PVC, profil pentacameral si geam cu argon ( Uw = 1.3 W/m2K ), in urma unui calcul de termotehnica simplu se poate constata ca reducerea pierderilor de caldura prin tamplarie este semnificativa, de peste 50 %. 

Fluxul termic sau cantitatea de caldura ce traverseaza un element de constructie (ferestre, pereti opaci, plafoane, podele) depinde de suprafata elementului respectiv, de diferenta de temperatura dintre interior si exterior si in special de rezistenta termica specifica materialului din care este realizat elementul respectiv. Rezistenta termica reprezinta cu cat se opune materialul respectiv la transferul de caldura. Pentru ferestre relevant este coeficientul de transfer tremic (Uw) care reprezinta inversul rezistentei termice sau cat de multa caldura lasa sa treaca materialul respectiv, de la interior la exterior. Nu sunt deloc de neglijat in acest calcul infiltratiile de aer rece prin rosturile tamplariei.

Pentru realizarea calculului s-au considerat suprafata tamplariei de aproximativ 10m², temperatura interioara de calcul pentru asigurarea conditiilor optime de confort de 20 °C, iar temperatura exterioara conventionala pentru perioada rece a anului de -15 °C – specifica zonei climatice de sud inclusiv Bucuresti. La tamplaria veche din lemn, neetansa, infiltratiile de aer rece au fost cuantificate conform normativelor actuale, iar la tamplaria termoizolanta s-a luat in calcul doar schimbul de aer necesar aerisirii, neexistand practic infiltratii de aer rece.

Ceea ce plateste locatarul reprezinta chiar necesarul de caldura care compenseaza pierderile de caldura, neluandu-se in calcul aportul de caldura de la soare si provenit de la sursele electrocasnice. Transformand necesarul de caldura astfel determinat in gigacalorii – unitatea de masura in sistemul de termoficare – si in final in costuri de incalzire, a rezultat la un pret al gigacaloriei de 318 RON (valabil pentru Bucuresti), o reducere a cheltuielilor de incalzire cu 1100 RON pe sezon. Practic, in patru ani costul tamplariei PVC –aproximativ 3600 RON- este in intregime amortizat.

Related posts

Satul celor 1000 de pivnițe

Adina Meyers

Vernisaj Maurice Mircea Novac la GOLDART

Adina Meyers

Gazonul perfect in gradinile cu suprafete mici

Adina Meyers