Picturi semnate de cei mai faimosi artisti ai scolii romanesti moderne, precum Nicolae Grigorescu, Stefan Luchian, Nicolae Tonitza, Theodor Pallady, Nicolae Darascu, Camil Ressu, Ion Tuculescu, provenite din colectii renumite, selectate dupa cele mai inalte criterii estetice vor figura in licitatia Casei GOLDART de joi 27 octombrie 2011, adevarat eveniment pe piata de arta si ocazie unica de investitie.
„Fetita plangand” de Nicolae Tonitza, ulei/carton, al carui subiect transcende dramatismul propriu-zis, artistul concentrandu-se exclusiv pe problemele limbajului plastic, este una dintre cele mai rafinate lucrari ale autorului din punct de vedere cromatic.
Pictorul national, Nicolae Grigorescu, este prezent in licitatie cu uleiul „Intoarcere de la camp”, tema in care artistul si-a aratat intreaga maiestrie. Lucrarea, care a apartinut sau a fost expusa in cabinetul parlamentar al scriitorului Ioan Alexandru Bratescu Voinesti in perioada 1914-1940, prezinta pe verso o insemnare olografa a acestuia.
„Anemone si trandafiri” este titlul uleiului pe lemn semnat de Ștefan Luchian, lucrare reprodusa in albumul „Ștefan Luchian” de Alexandru Cebuc, pag. 143. Despre Luchian, marele scriitor Tudor Arghezi spunea ca este, „mai mult decat alti pictori, omul artei sale. Pentru el, floarea vine ca un mesaj al acestui pamant care rodeste si canta (…). De aceea, florile lui au o expresie atat de stranie si de aceea Luchian va ramane artistul lor, ca si stapanul lor” (Tudor Arghezi, „Tablete de cronicar”).
„Tanara pe canapea” de Theodor Pallady se ramarca prin logica constructiei si rafinamentul cromatic ce induc motivului o aleasa spiritualitate. „Vara la Balcic” de Nicolae Darascu este unul dintre cele mai reusite peisaje dobrogene ale sale: formele sunt construite in tuse largi, cezanniene, pentru a modela subtil pasajele, iar lumina se concentreaza sugestiv in cateva centre cromatice intense.
In „Maternitate” de Camil Ressu, lucrare ce provine din colectia familiei Dona, autorul sugereaza o stare de pura duiosie maternala.
Dumitru Ghiata ne incanta cu o lucrare de referinta, o natura statica prin care artistul exprima fiorul peren al artei pornind de la motivele sale preferate – umile obiecte populare, marturisind un atasament statornic pentru traditia romaneasca.
„Strangeri de maini” de Ion Țuculescu vine sa intregeasca tabloul artei romanesti moderne. Lucrarea a participat la numeroase expozitii in tara si peste hotare si este reprodusa in cataloagele consacrate artistului.
Sunt numai cateva lucrari din cele peste 90 pe care colectionarii le pot gasi in licitatia Goldart de joi 27 octombrie. Alte piese remarcabile sunt semnate de Octav Bancila, Nicolae Vermont, Arthur Gargouromin Verona, Iosif Iser, Ștefan Popescu, Viorel Husi, Alexandru Phoebus, Lucian Grigorescu, Alexandru Țipoia.
Expozitia lucrarilor din licitatie poate fi vizitata in fiecare zi, incepand de miercuri 18 octombrie, in galeria Goldart, Dorobanti 127.