Povestea „casei-vedeta” a inceput in urma cu mai bine de 30 de ani, in momentul in care proprietarii au mostenit o bucata insemnata de teren, intr-o localitate linistita din apropierea Bucurestiului. „Eu am facut imediat dupa Revolutie mai multe excursii in Cipru si in Spania, de unde am venit cu o multime de idei in ceea ce priveste arhitectura viitoarei mele case, pe care aveam in plan sa o construiesc. Imi amintesc ca ma indragostisem pur si simplu de arhitectura din Cipru, asa ca mi-am dorit o casa ca acolo, in care sa ma simt in fiecare zi ca in vacanta. Ideilor cu care am venit din strainatate li s-au adaugat mai multe concepte pe care le-am preluat din cateva reviste home and deco din Franta, pe care le-am tinut pe post de carte de capatai pe toata durata santierului. Dupa ce am ridicat-o, prin 1992, imi sunau oamenii la poarta si ma intrebau ce fel de casa este aceasta”, ne-au povestit proprietarii.

 „Fundatia a fost facuta pe cuzineti. Este o tehnica destul de putin raspandita pe la noi. Mie mi s-a parut un proiect sigur si, tinand cont ca am cunostinte in domeniul constructiei, am optat pentru acest tip de structura. Pe intelesul tuturor, este vorba de o fundatie formata din mai multe talpi patrate, un metru pe un metru, ingropate in pamant, care sustin intreaga greutate a casei. Peretii casei sunt realizati din beton, iar resedinta este acoperita cu tencuiala decorativa. In momentul in care am renovat casa, in anul 2003, am adaugat si izolatie termica pe toti peretii exteriori, de 10 cm, pentru un plus de confort”, au mai spus proprietarii. Fundatia pe cuzineti se executa, in special, in cazul blocurilor cu mai multe etaje si a cladirilor industriale. Cuzinetul de beton armat se proiecteaza cu forma prismatica, iar dimensiunile trebuie sa fie mai mari decat dimensiunile care asigura limitarea presiunilor pe planul de contact cu imobilul, la valori mai mici decat rezistenta de calcul la compresiune a betonului.

In 2003, in momentul in care proprietarii s-au decis sa renoveze casa, imobilul a trecut prin mai multe transformari spectaculoase. „Am pornit renovarea din motive legate de confort, pentru ca am vrut sa izolam casa, si am profitat de noua organizare de santier pentru a construi inca o terasa, pentru a schimba tencuiala decorativa si acoperisul. Pentru ca ne-am dorit sa pastram specificul caselor traditionale din Cipru, am optat pentru o tigla ceramica Tondach, antichizata, care se integreaza perfect in arhitectura imobilului”, au mai spus proprietarii, care au adaugat ca, odata cu renovarea, au schimbat si tamplaria, optand pentru usi si ferestre din lemn stratificat: „Tamplaria din lemn este completata de setul de obloane specific caselor mediteraneene, care sunt un plus din punct de vedere estetic.

Mai multe imagini si informatii in numarul de iulie-august al Revistei Casa Mea.

Material realizat cu sprijinul Marlena Dumitrescu – Prohouse Office

Tel.: 0753.012.245
E-mail: dumitrescumarlena@yahoo.com
www.prohouseoffice.ro

Related posts

Casă de vacanţă construită din lemn adunat de la digurile pescarilor

Adina Meyers

Mobilierul de birou: orientarea către ergonomie şi design human –centric

Adina Meyers

Cum reconditionezi obiectele vechi

Adina Meyers