Gazonul nu trebuie sa lipseasca din nicio gradina, indiferent de dimensiunile acesteia. Avantajul principal? Decorul va ramane verde pana la primul inghet. Nu mai vorbim de aspectul ordonat si elegant pe care-l va avea. Conditia principala este sa fie ingrijit ca la carte, adica sa fie udat la timp si tuns!
Plantati braduti, tuya, buxus…, altfel spus, specii care raman verzi indiferent de anotimp. Obligatoriu, faceti-le loc in gradina! Le veti aprecia cu adevarat la iarna, cand peisajul inconjurator va fi cenusiu si deprimant.
Vara este momentul cand infloresc multe alte specii de plante deosebite. De exemplu, crizantemele, ochiul boului, daliile, garofitele, tuberozele, hortensia, trandafirii. Nu uitati sa le plantati si gradina noastra va fi nu numai frumoasa, ci si plina de miresme.
Fie ca au forme inedite (de amfore, cizme, broaste testoase etc.), fie ca sunt vesel ¬colorate, ghivecele au o calitate extraordinara: aceea de a scoate din anonimat gradina si de a-i da culoare si personalitate.
Puteti sa inveseliti gradina prin crearea unui iaz. Acesta poate fi placat cu liner, beton sau piatra, iar plantele de apa sunt puse in ghivece care sunt lasate pe fundul lacului. In cazul in care va doriti ca iazul sa fie „viu”, puteti sa il populati cu diferite specii de pesti, inclusiv exotici, sau cu pasari iubitoare cu apa.
Se spune ca apa curgatoare este benefica pentru spirit, conform credintei feng-shui. In acest caz, apa curgatoare provine de la o cascada care poate fi obtinuta cu ajutorul pietrelor de rau de diferite dimensiuni.
Intr-un colt de gradina se poate realiza o rocarie formata din pietre de rau. Cele mai mari sunt puse la baza si ingropate pe jumatate in pamant, iar cele mai mici sunt in partea superioara. Este indicat ca dimensiunile acestor pietre sa fie variate, la fel ca si nuantele lor. In acest fel vor arata natural. Erica este una dintre florile care iubesc solul uscat si care se adapteaza foarte bine la rocarie.
Daca gradina este mare, o parte din aceasta poate fi amenajata ca loc de joaca pentru copii si sa cuprinda un leagan din lemn legat cu sfoara si o scara, cu ajutorul careia cei mici sa se poata catara in pom. Daca iubiti foarte mult natura, puteti evita utilizarea in curte a elementelor nenaturale.
Astfel, doua buturugi pot fi utilizate pe post de suporti pentru ghivece. Pentru un aspect cat mai natural, lemnul poate sa nu fie tratat cu substante. O casuta pentru pasari poate fi amplasata pe gard si in fiecare dimineata vrabiutele sa gasesca acolo graunte. Daca doriti sa isi pastreze aspectul frumos cat mai mult timp, este indicat sa baituiti aceasta casuta