Din pacate, costurile ridicate de restaurare ii sperie pe majoritatea proprietarilor caselor cu valoare istorica, atunci cand iau in calcul reabilitarea imobilului. Costurile foarte mari sunt generate de faptul ca restaurarea impune pastrarea, pana la ultimul detaliu al stilului arhitectural de odinioara, si conservarea tuturor elementelor vechi, care confera personalitate si valoare acestui tip de cladiri. De cele mai multe ori, restaurarea unei case vechi poate costa mai mult decat construirea de la zero a uneia noi, dar, in cazul in care va faceti curaj sa porniti pe acest drum anevoios, puteti fi sigur ca in final veti avea un imobil a carui valoare va creste in timp si va atrage atentia trecatorilor.
In acest numar va prezentam modul in care un imobil compact si echilibrat, construit in primul sfert al secolului XX, cu o arhitectura eclectica, a fost readus la lumina gratie unui proiect gandit.
„La origine a avut functiunea de imobil de locuit unifamilial. Intre anii 2004-2006, asupra constructiei a avut loc o interventie brutala in urma careia imobilului i-au fost trunchiate partial calitatile spatiale si decorative interioare. Am avut la dispozitie o serie de fotografii din arhiva proprietarului, datand dinaintea lucrarilor din 2004, care au reprezentat un suport fundamental in executie. Interventia noastra a urmarit redarea integritatii imobilului, restaurarea elementelor decorative valoroase, in masura in care acest lucru a mai fost posibil, si refacerea unora dintre elementele distruse”, a precizat arhitectul Iulia Stanciu.
„Scara principala, realizata integral din stejar, era la momentul preluarii dezmembrata, fara sa fi fost inventariata. In acest caz s-a lucrat pe etape, intai la restaurarea elementelor componente, recuperate in proportie de 95%, apoi la punerea pe pozitie a vangului, a treptelor si, in final, la rigidizarea cu contratreptele si balustrada metalica. Scara s-a comportat bine la testarea „in sarcina”, necesitand doar o usoara consolidare la jonctiunea segmentelor vangului”, a povestit arhitectul Iulia Stanciu.
Restaurarea si repunerea pe pozitie a scarii a fost facuta de mesterii de lemn si metal Costel Darleci si Mihai Oancea. A fost vorba de o munca extrem de migaloasa care a durat zile intregi, intreaga lucrare bazandu-se pe un proiect atent gandit in prealabil de echipa de specialisti. Scara secundara cu trepte masive din piatra calcaroasa, care iese in consola din peretele de zidarie, a fost curatata prin buceardare fina si impregnata pentru stoparea degradarii ulterioare.
Arhitecti: Iulia Stanciu si Florian Stanciu
Tel. 021.211.82.18
E-mail: office@starh.ro
www.starh.ro
Material publicat in numarul de martie al Revistei Casa Mea