Acest lucru este posibil daca proprietarii afla cateva secrete ale unei gradini spectaculoase, unul dintre acestea fiind plantele agatatoare.
Indiferent de anotimp, plantele agatatoare sunt cele care reusesc sad ea viata unei gradini, sa creeze impresia de spatiu si pe un teren mic si sa acopere eventualele imperfectiuni arhitecturale. In acelasi timp, plantele agatatoare aduc viata in curtea ta, impodobind gardurile, pergolele si peretii fiind, in acelasi timp, o sursa buna de umbra si racoare in zilele toride de vara.
Printre cele mai cunoscute plante agatatoare este Clematis, care ajunge pana la o inaltime de 10 metri. Planta are multe culori si dimensiuni si infloreste la sfarsitul primaverii si toamna, pana la caderea primului inghet. Aceste flori vor aduce o simfonie in curtea ta intrucat paleta sa cromatica cuprinde purpuriu, roz sau alb. Trandafirii sunt alte plante cataratoare aflate la mare cautare, aceste flori avand o viata lunga si un parfum care persista o perioada indelungata. Trandafirii se uda o data pe saptamana si trebuie sa fie plantati intr-o zona cu sol umed, dar care permite scurgerea excesului de apa. Partea buna este aceea ca trandafirii nu au nevoie de mai mult de 6 ore de lumina pe zi asa ca pot fi plantati si in zone umbroase.
Mana Maicii Domnului este, de departe, cea mai cunoscuta si mai parfumata planta cataratoare. Lonicera Japonica creste atat in zonele umbrite, cat si in cele expuse luminii directe. Florile sale pot fi albe sau galbene.