V-ati intrebat vreodata de ce oamenii atarna beteala de pomi de Craciun sau cum bomboanele in forma de baston au devenit sinonime cu vacanta de iarna?
Majoritatea acestor decoratiuni traditionale au o semnificatie speciala.
Stelele
Steaua de Craciun simbolizeaza steaua Betleemului, care, conform povestii biblice, i-a indrumat pe cei trei magi catre pruncul Iisus. Steaua este, de asemenea, semnul ceresc al unei profetii implinite cu mult timp in urma si speranta stralucitoare pentru umanitate.
Lumanarile
Se spune ca lumanarile sunt oglinda luminii stelelor. Acestea simbolizeaza tot Steaua din Betleem.
Inainte de a fi inventate instalatiile cu luminite electrice ale pomului de Craciun, familiile foloseau lumanari. Prinderea lumanarilor in brazi nu reprezenta insa cea mai simpla operatiune, acestea erau foarte greu de fixat pe ramuri.
De asemenea, in acest sezon, alte doua sarbatori impartasesc semnificatia lumanarilor si a luminii: Hanuka, Festivalul Luminilor, in iudaism; si Kwanzaa, o sarbatoare a unitatii persoanelor stramutate in timpul diasporei africane, unde o lumanare a suportului de lumanare kinara este aprinsa timp de sapte nopti.
Cadourile cu funda
Barbatii care si-au adus darurile pentru a onora nasterea lui Isus au inspirat conceptul de a oferi daruri in timpul sarbatorii. Conform Noului Testament al Bibliei crestine, Melchior, Baltazar si Gaspar au adus daruri de aur, tamaie si smirna pruncului Iisus.
O panglica este legata in jurul unui cadou pentru a reprezenta modul in care oamenii ar trebui sa fie legati, uniti in legaturi de unitate si bunavointa in timpul sezonului de sarbatori.
Culorile rosu si verde
Culoarea rosie este folosita la Craciun pentru a reprezenta sangele lui Isus cand a murit pe cruce. Se reflecta si in culoarea fructelor de padure, care au avut si simbolism pagan in timpul sarbatorilor solstitiului de iarna din Roma antica.
Culoarea verde inseamna lumina si viata vesnica. Romanii si-au decorat casele cu crengi vesnic verzi in timpul Anului Nou, iar bradul simboliza viata in timpul iernii. Exista, de asemenea, o legenda care spune ca atunci cand Isus s-a nascut in toiul iernii, toti copacii din intreaga lume au scuturat zapada pentru a rasari noi lastari verzi.
Clopoteii
Se trag clopote in timpul Craciunului pentru a proclama sosirea anotimpului si pentru a anunta nasterea lui Iisus. Sunetul clopotelor poate fi, de asemenea, datat de la sarbatorile pagane de iarna folosite pentru a alunga spiritele rele.
Bomboane bastonas
Acest rasfat dulce reprezinta forma unui toiag ciobanesc. Isus, adesea numit Pastorul cel Bun, s-a nascut de Craciun. Nasterea Lui a fost calea lui Dumnezeu de a aduce inapoi „oile” pierdute. Banda rosie reprezinta sangele, jertfa lui Hristos, iar albul reprezinta puritatea sa.
Coronitele
Coroana este un simbol circular, fara sfarsit, al iubirii si renasterii vesnice. Reprezinta, de asemenea, nemurirea si cedrul pentru putere. Astazi, cununa simbolizeaza generozitatea, daruirea si adunarea familiei.
Vascul
Vascul este o planta parazita, ceea ce inseamna ca traieste pe copacul de care este atasat si, fara ea, vascul ar muri. Planta a fost mult timp un simbol al iubirii si unii cred ca druizii au folosit vascul ca remediu pentru a favoriza fertilitatea.