LifeStyle

6 idei care te vor ajuta să respiri un aer mai proaspăt în locuință

Oricât de bine am izola ferestrele, praful și particulele nocive de afară pătrund la interior prin intermediul conductelor și al sistemului de ventilație, în special dacă locuim în apropierea unei zone industriale, a unui șantier sau a unui drum intens circulat.

Chiar și în lipsa acestor factori, odorizantele, detergenții, plitele cu gaz, lacurile și vopselele, dar și umezeala sau temperaturile ridicate afectează calitatea aerului din locuință.

Purificarea aerului este, așadar, obligatorie în orice casă modernă. Aflăm în cele ce urmează care sunt cele mai bune soluții de împrospătare a aerului din locuință, fie ele naturale sau cu ajutor din partea tehnologiei:

1. Anumite plante și uleiuri esențiale îmbunătățesc semnificativ calitatea aerului din locuință. Un studiu realizat de NASA, în 1989, a descoperit că planta păianjen, planta șarpe (sansevieria), crinul păcii, palmierul bambus și dracaena se numără printre plantele care asigură un aer mai curat la interior. Dintre uleiurile esențiale, diluate cu o cantitate mică de apă, recomandate sunt cele de salvie, mentă, lavandă, pin și eucalipt.

2. Și lămpile de sare împrospătează aerul din casă, acestea fiind utile mai ales acolo unde există multă aparatură electrocasnică.

3. Vom avea parte de aer mai curat și dacă ne ocupăm la timp de curățarea filtrului aparatului de aer condiționat, sau dacă vom înlocui plitele cu gaz cu plite cu inducție.

4. Alte soluții eficiente sunt pornirea hotei de fiecare dată când gătim la aburi și folosirea aspiratoarelor cu filtru HEPA, singurul tip de filtru care reține cele mai fine particule de praf, în proporție de peste 99%.

5. Cea mai bună soluție pentru un aer sănătos la interior ar putea fi însă purificatorul de aer, echipat, de asemenea, cu filtre HEPA care rețin chiar și cele mai mici particule nocive. Purificatoarele le fac viața mai ușoară persoanelor predispuse la alergii, în timp ce umidificatoarele sunt utile în camera celor mici, unde aerul uscat poate duce la afecțiuni ale căilor respiratorii.

6. Calitatea aerului din locuință este influențată și de anumite obiceiuri. De pildă, înlocuirea țigărilor tradiționale cu dispozitive care încălzesc tutunul, în loc să îl ardă, așa cum este IQOS; face uitate fumul, scrumul și mirosul neplăcut.

Related posts

Dulcele care nu îngraşă

Adina Meyers

Vrei hidratare eficientă a pielii? Folosește produse organice

Adina Meyers

Cum sa-ti ingrijesti tenul daca locuiesti la oras

Adina Meyers