Dacă atunci când era bebeluș, pentru decorarea camerei ai avut nevoie doar de un pat, un dulap și o masă de schimbat, pe măsură ce copilul crește, trebuie să acorzi mai multă atenție modului în care este aranjată încăperea.

Desigur, prima ta grijă ca părinte este siguranța celui mic, deci este important să alegi obiecte care să nu pună copilul în pericol. Mai apoi, micuțul va avea diverse nevoi – spațiu pentru joacă, pentru desenat – care trebuie să fie satisfăcute prin decorarea camerei lui. Iată câteva sfaturi care te vor ajuta să obții un spațiu util și decorat cu bun gust.

 

1. Decorează pereții

 

Fiecare copil este pasionat de ceva: Spiderman, culoarea roz, insecte sau spațiu. Poți folosi acest detaliu pentru a decora pereții. Spre exemplu, dacă celui mic îi plac foarte mult câinii, găsește stickere mari special pentru lipit pe ziduri. Astfel, cel mic se va simți confortabil și atunci când se va plictisi de ele, acestea vor putea fi dezlipite foarte ușor de pe perete.

 

Mai poți decora pereții cu vopsea care îi va transforma în tablă de scris. Alege o porțiune din cameră la care cel mic are acces ușor și aplică vopsea neagră super-lavabilă pe care o găsești la magazinele de profil. Cu siguranță copilul tău va aprecia că își poate exprima creativitatea direct pe perete.

 

2. Alege patul potrivit

 

În primul rând contează dimensiunea patului. Copiii cresc destul de repede și nu vrei să schimbi patul o dată la câțiva ani. Alege deci unul încăpător, pe care cel mic îl va putea folosi ani buni fără să îi iasă picioarele pe afară.

 

Mai mult, poți opta pentru paturi de pe mobiladmd.ro care au spațiu de depozitare integrat. De multe ori, camera copilului nu este foarte mare și trebuie să organizezi cât mai inteligent spațiul disponibil. Astfel, sub pat pot fi depozitate atât haine cât și jucării care nu sunt folosite foarte des.

 

3.  Adaugă un birou pe dimensiunea copilului

 

Când cel mic începe să meargă la grădiniță sau la școală va avea nevoie de un spațiu special unde să poată să își facă temele, să deseneze și să coloreze. Pentru asta trebuie să incluzi în amenajarea camerei propriul lui birou, la pachet cu un scaun confortabil.

 

Dimensiunea biroului trebuie să fie potrivită pentru cel mic, pentru că vrei ca el să își facă temele cu plăcere, nu să se chinuie să ajungă cu stiloul pe hârtie. Folosește un covor sub zona biroului pentru a o delimita de restul camerei; acesta creează o separare vizuală și oferă și un plus de confort termic.

 

4. Creează un spațiu delimitat pentru joacă

 

Este important ca cel mic să aibă spații speciale pentru dormit, făcut teme și jucat. Așa cum învață că bucătăria este pentru mâncare, se va obișnui să folosească și celelalte locuri doar într-un anumit scop. Asta te va ajuta în primul rând pe tine cu organizarea dar și copilul tău se va putea concentra mai bine pe o singură activitate.

 

Așa cum este demonstrat în studiul The Power of Play, joaca îi ajută pe cei mici să se dezvolte și să creeze noi conexiuni în creier. Pentru a o încuraja, creează un spațiu special pentru aceasta. Poate fi un covor pufos sau un cort din pânză care să se umple cu jucării.

 

5. Improvizează spații de depozitare

 

Copiii sunt deseori foarte neatenți și sigur ai ajuns de multe ori acasă și ai găsit jucării aruncate peste tot. Poți încerca să îl înveți pe cel mic să fie mai ordonat, folosind cutii și coșuri de depozitare.

 

Alege unele colorate și etichetează-le. Folosește stickere care să ilustreze cam ce jucării ar trebui să stea în cutia respectivă și explică-i celui mic ce înseamnă fiecare. Apoi, prin tehnica recompensării, învață-l să pună jucăriile la locul lor la fiecare final de zi.

 

Camera copilului se poate transforma într-un univers creativ cu pereți colorați și jucării care să îl inspire pe cel mic, dar nu uita că pentru decorarea încăperii este important să folosești obiecte care să fie în același timp practice și plăcute vizual.

 

Sursă foto: Shutterstock

 

Related posts

Cum speli covorul cu soluții de curățare naturale?

Adina Meyers

15 idei de amenajare pentru dormitoare mici

Adina Meyers

Tendințele anului 2021 pentru amenajarea băilor

Adina Meyers