Stilul industrial în amenajările interioare a apărut la finalul anilor ‘60, începutul anilor ‘70, odata cu reamenajarea vechilor fabrici părăsite și transformarea lor în locuințe și studiouri pentru artiști. A revenit în atenția designerilor la finalul anilor 2000, a căpătat amploare și continuă să fascineze și să fie în topul tendințelor actuale. Prin aspectul brut, minimalist, tonuri neutre, linii curate și puternice, lipsa de exces ornamental și echilibrul perfect între formă și funcționalitate s-a impus atât în spațiul comercial, HoReCa cât și în cel privat, în amenajări cu un buget modest dar și în proiecte de lux.
Dacă te atrage dar ți se pare totuși prea rece sau masculin pentru a aborda acest stil în întreaga locuință poți recurge la câteva accente și detalii. Cu un minim de efort și cu un buget limitat poți da o nouă imagine casei tale.
1. Un perete accent se poate obține folosind tapet cu aspect de beton, placare cu OSB sau aplicare de cărămidă aparentă. Merge integrat chiar și în amenajarea camerei copilului, acest decor creând un contrast surprinzător cu mobilierul alb sau în nuanțe pastelate.
2. Clasicul calorifer de fontă este de multe ori un element neapreciat, dar care poate deveni o piesă de accent prin revopsire. Pentru un finisaj de calitate este indicată sablarea în prealabil pentru a îndepărta vechile urme de vopsea.
- Un ansamblu statement cu look industrial poate completa iluminatul existent.
- Pentru cei îndemânatici și cu chef de meșterit se găsesc nenumărate tutoriale online pentru decorațiuni DIY din beton.
- Integrați mici piese de mobilier (noptiere, mese de cafea, cutii de depozitare etc) pe care le găsiți în comerț sau la târgurile de vechituri.
Articol semnat de arh. Ştefania Bobaru, stefania@vimstudio.ro
Foto: shutterstock