Zilele frumoase ale verii sunt o sursă de inspiraţie pentru micile sau marile noastre proiecte de amenajare. Iată la ce idei ne-am gândit pentru a vă ajuta să vă transformaţi colţul verde de acasă într-un „refugiu” frumos şi răcoros pentru sezonul estival.

Text: Lucia Lazăr

1. Oază de verdeaţă cozy

Balcoanele mici sunt o adevărată provocare atunci când ne propunem să le amenajăm, însă, dacă ţinem cont de câteva recomandări simple, putem să obţinem confortul dorit. Cel mai important este să lăsăm cât mai liber spaţiul de la nivelul pardoselii, să folosim spaţiile verticale (parapetul, pereţii şi pervazul) şi să apelăm la piese de mobilier puţine, preferabil de dimensiuni mici sau pliabile.

2. Mini-grădină la înălţime

Cum ar fi ca în balconul nostru îngust de la etajul 8 să avem propria grădină, cu flori colorate, plante verzi şi chiar câţiva arbuşti? Chiar dacă ni se pare doar un vis frumos, acesta poate deveni realitate, însă cu două condiţii: să alegem anumite specii de plante (de talie mică şi căţărătoare) şi să gestionăm inteligent fiecare centimetru. Un alt sfat pentru a crea senzaţia de spaţiu mai mare şi ordonat este să acoperim pardoseala cu deck şi să ascundem ghivecele în măşti realizate dintr-un material în acelaşi ton.

3. „Refugiu” rustic, cu aer exotic

Vedetele acestei amenajări sunt, cu siguranţă, buturugile brute, care pot juca atât rolul de măsuţă, cât şi de scaune. Lemnul neprelucrat, adus direct din mijlocul naturii, transmite multă căldură şi un farmec aparte, aşa că putem miza pe el dacă suntem îndrăgostiţi de stilul rustic. Pentru un plus de intimitate, dar şi pentru a ne proteja de razele puternice ale soarelui, putem folosi o rogojină simplă, din papură, stuf sau chiar bambus (pentru un aer exotic).

4. Living în aer liber

Această idee o putem pune în practică dacă dispunem de un balcon sau o terasă mai mare. Este vorba despre o prelungire a livingului la exterior, despre un loc dedicat relaxării, visării, dar şi socializării, în care avem posibilitatea să amplasăm şi câteva fotolii sau şezlonguri foarte confortabile. Pentru un look vesel, în ton cu sezonul estival care se apropie cu paşi repezi, e musai să folosim accesorii şi decoraţiuni cât mai colorate (huse, pernuţe, ghivece etc.).

5. Un pat cu baldachin în care să ne relaxăm în voie

Elegant, exotic şi totodată romantic, un pat cu baldachin care ne îmbie să lenevim cât e vara de lungă îşi găseşte cel mai bine locul într-o grădină mare şi frumoasă, la umbra copacilor sau pe marginea piscinei. Pentru a-l face cât mai confortabil, îl putem accesoriza cu pernuţe moi şi colorate. De asemenea, putem aduce aproape câteva pouf-uri şi o măsuţă, pentru a ne bucura de momentele de relaxare împreună cu cei dragi.

Bine de ştiut

Un rol foarte important la reuşita unei amenajări, indiferent că e interioară sau exterioară, îl are pardoseala. Deck-ul este un material cald, recomandat pentru acoperirea teraselor şi balcoanelor, datorită nenumăratelor avantaje de ordin estetic şi funcţional pe care le oferă: imită foarte bine lemnul masiv, este foarte rezistent la condiţiile atmosferice, se montează uşor, este foarte decorativ şi, nu în ultimul rând, se găseşte într-o multitudine de modele şi texturi.

Foto: Sutterstock

Related posts

Gradina – sursa de energie interioara

Adina Meyers

4 accesorii esențiale pentru o baie elegantă, confortabilă și funcțională

Adina Meyers

Bolile plantelor de apartament

Adina Meyers