Decor

4 culori care aduc răcoarea în casă



Culorile pot contribui într-o mare măsură la crearea unui decor care să îți inducă senzația de răcoare. În cele ce urmează afli care sunt acestea și cum trebuie să le folosești și combini pentru a te bucura din plin de efectele lor.

După cum bine știi, culorile se împart în trei categorii: calde (roșu, galben, portocaliu și tonalitățile acestora), reci (verde, albastru, violet și tonalitățile acestora) și nonculori (alb, negru și tonalitățile de gri). Ei bine, culorile reci și nonculorile au, printre multe alte valențe, și capacitatea de „a scădea” temperatura unui interior din punct de vedere vizual.

Alb
Atunci când vii de afară, de la 37 de grade Celsius, și intri într-o locuință cu pereții albi, te simți imediat mult mai confortabil. Și asta pentru că albul, care este asociat cel mai des cu peisajele hibernale, îți transmite la nivel optic senzația de frig. Chiar dacă vor trece câteva minute bune până ce corpul tău își va regăsi echilibrul termic, din punct de vedere psihic acest lucru se va întâmpla mult mai repede. Așadar, folosirea albului pe suprafețe mari este soluția cea mai la îndemână pe care o poți lua în calcul, cu atât mai mult cu cât se potrivește în orice cameră, indiferent de destinația pe care o are.

Bine de știut!
Nonculoarea alb este foarte iubită de noi, românii, și utilizată în special în amenajarea apartamentelor de bloc, datorită numeroaselor sale calități: mărește vizual spațiul, dă impresia de curățenie și ordine, liniștește și, foarte important, merge cu orice culoare. De exemplu, pentru o atmosferă revigorantă, de inspirație marină, îi poți alătura tonuri de albastru și verde. Totodată, reține că albul este o culoare strălucitoare, care poate deranja ochii și chiar provoca dureri de cap, dacă o utilizezi în exces, mai ales în încăperi bine luminate natural.


Albastru
Considerat cea mai rece culoare din spectrul solar, albastrul reprezintă cea mai indicată alegere atunci când vrei să obții un decor care să emane răcoare prin toți porii. Este bine să știi că, în perioada estivală, albastrul este potențat de lumina naturală care intră din abundență în locuință, conferind spațiului interior un aer ultra-fresh. Pe lângă răcoare și prospețime, culoarea cerului și a mării insuflă ambientului liniște, echilibru și încredere. Poţi folosi albastrul în orice spaţiu din casă, dar în mod special în dormitor, unde creează un cadru ideal pentru un somn odihnitor. De asemenea, având rolul de a stimula intelectul, se integrează perfect în birou. În living sau bucătărie, ar fi bine să îl dozezi în cantități mai mici, ca accent. Chiar și așa, îți garantăm că îți va furniza răcoarea mult dorită.

Pont
Chiar dacă nu are intensitatea ultramarinului, nuanța de bleu-ciel reprezintă, de asemenea, o variantă cromatică eficientă pentru alungarea căldurii din decorul interior. Alătură-i nuanțe naturale, precum alb, bej sau maro, și te vei bucura de un cadru superb, apropiat de mediul înconjurător.

Turcoaz
Dacă vrei să-ți transformi interiorul într-o oază de răcoare, scăldată în apele Mediteranei, apelează la turcoaz, o culoare vibrantă, îndrăzneață, asociată cel mai adesea cu locuințele de vacanță. Indiferent că-i faci loc în living, bucătărie, baie sau chiar în dormitor, pe suprafețe mai mari sau mai mici, turcoazul îți va da senzația izi de z că te afli în concediu pe o insulă din Grecia. Pentru un efect de prospețime maximă, asociază-l cu alb. De exemplu, în dormitor, această culoare se poate regăsi ca finisaj la nivelul unui perete și la accesoriile textile. Ceilalți pereți lasă-i albi. La fel și mobilierul. Astfel, nu vei încărca spațiul, iar atmosfera va fi totodată fresh și relaxantă.

Verde
Este o altă culoare rece, foarte potrivită pentru a contracara căldura unui spațiu la nivel vizual. Verdele sau culoarea naturii reprezintă o sursă extraordinară de prospețime şi energie, aşa că mizează pe el. Dacă ți-ai propus să aduci în casa ta răcoarea pădurii sau a unui lac de munte, trebuie să ştii că cele mai recomandate sunt tonurile de verde închis și cele profunde, care se apropie de albastru. Acestea își găsesc cel mai bine locul în dormitor, unde te ajută să te liniștești și relaxezi, dar și în încăperi precum livingul, bucătăria şi baia. Ca și în cazul celorlalte culori reci despre care am vorbit, şi aceasta îţi poate oferi un plus de răcoare dacă o asociezi cu alb.

Sfat!
Apelează cu încredere la perechea verde-albastru și te vei bucura de o infuzie de prospețime, cu ecouri din natură – verdele este un substitut al pădurii, iar albastrul face aluzie la apă. Pentru a obține același rezultat, mixează verdele și cu alte culori reci, precum ultramarin, turcoaz și gri.

Foto: Shutterstock și Pinterest

Related posts

Aranjarea mesei în stil minimalist

Adina Meyers

Idei simple pentru a avea un hol primitor

Adina Meyers

TIPS&TRICKS masa de Revelion: eleganţă, strălucire şi culoare

Adina Meyers