Amenajare gradina Amenajari Exterioare

3 Sfaturi Esenţiale Pentru Folosirea Motocultoarelor

Fie că eşti unul dintre pasionaţii de grădinărit ce doreşte să ofere cea mai bună îngrijire terenului pe care îl deţine, fie că eşti la început de drum şi abia acum descoperi pasiunea  legată de îngrijirea unui teren, cu siguranţă ai în arsenalul de utilaje un motocultor multifuncţional. Acesta este unul dintre echipamentele care te ajută să duci la bun sfârşit sarcinile mari rapid, şi totodată să le transformi în activităţi mai plăcute, mai relaxante. În plus satisfacţiile sunt mari când plantele cresc, înfloresc şi fructifică. Iată o serie de sfaturi utile, furnizate de specialiştii horticoli, care să te ajute să te bucuri de grădina, sera, peluza mult dorită!

 

Evaluarea condiţiilor

 

Înainte de a începe orice lucrare, specialiştii recomandă o evaluare minuţioasă a condiţiilor pedoclimatice. Poţi porni de la analiza condiţiilor meteo. Temperaturile trebuie să fie prietenoase, înainte de a începe orice lucrare, riscul de îngheţ şi brumă trebuie să fie depăşit. Nici atmosfera încărcată cu semne de ploaie nu este favorabilă pentru începerea lucrărilor de reamenajare a grădinii sau înfiinţare a solariilor.

 

Ţine minte că iniţierea operaţiunilor de săpare a terenului într-un moment incorect ales poate duce la evaporarea apei din sol şi pierderea resurselor, de asemena poate determina formarea unei cruste care afectează negativ creşterea şi dezvoltarea plantelor. Verifică temperatura solului, aceasta nu trebuie să fie mai mică de 10-12 ℃.

 

Analizează corect starea solului. Trebuie să ţii seama de particularităţile acestuia şi să adaugi substanţele organice necesare. Cel mai utilizat material de fertilizare este compostul, cantitatea poate fi ajustată în funcţie de caracteristicile terenului. Un sol activat cu îngrăşăminte organice va genera producţii mai mari faţă de unul secătuit de nutrienţi.

 

Când condiţiile pedoclimatice sunt îndeplinite, te poţi apuca de treabă. Înainte de a începe lucrările cu motocultorul multifuncţional, trebuie să faci o verificarea a terenului. Îndepărtează resturile vegetale de dimensiuni mari care pot afecta buna funcţionare a dispozitivului: ramurile de dimensiuni mari căzute în timpul iernii şi resturile provenite de la cultura anterioară. Nu ignora procesul de degajare a terenului, deşeurile vegetale pot avea încărcătura fungică, virală şi bacteriană şi pot genera boli noii culturi. Odată cu resturile înlătură şi pietrele, sârmele sau alte elemente contondente ajunse accidental pe teren, acestea pot produce distrugeri motocultorului dacă ajung între lame.

 

Pregătirea Motocultorului

 

Dacă toate condiţiile sunt îndeplinite trebuie să descoperi sau să îţi aminteşti câteva reguli de bază legate de pregătirea şi utilizarea motocultorului multifuncţional. În cazul în care dispozitivul este nou şi nu eşti familiarizat cu el este esenţial să citeşti manualul de prezentare şi funcţionare. Analizează toate piesele cu atenţie, verifica utilitatea şi poziţionarea acestora. Efectuează câteva teste de probă, până te vei obişnui cu aparatul înainte de a realiza orice lucrare.

 

În cazul în care echipamentul nu este nou, este esenţial să îi faci o inspecţie generală înainte de a începe lucrările. Ai grijă să fie alimentat, uns, să nu aibă părţi deteriorate, îndoite sau afectate din pricina depozitarii. Analizează cu atenţie starea accesoriilor, acesta trebuie să fie curăţate, ascuţite în stare optimă ca lucrările să se desfăşoare normal. Dispozitivul trebuie să fie alimentat înainte de iniţierea muncilor agricole. Accesoriile trebuie să fie bine prinse, corect îmbinate, astfel sunt evitate accidentările.

 

Ţine minte măsurile de siguranţă, esenţiale, când vine vorba de utilizarea motocultorului. Nu suprasolicita dispozitivul, încercând să sapi prea adânc şi prea repede; reglează corect adâncimea de săpare în funcţie de particularităţile solului. Lucrarea va fi mai bine realizată dacă se ară suprafaţa de mai multe ori, mărindu-se progresiv adâncimea de săpare. Aceasta modalitate are şi avantajul că bolovanii de pământ vor fi mai bine mărunţiţi. Fiecare trecere a lamelor motocultorului, nu face decât să afâneze solul şi să îi confere drenaj mai bun.

 

Nu forţa dispozitivul împingându-l înainte. Lasă roţile să poarte greutatea maşinăriei şi să o deplaseze pe măsură ce îşi face treaba. Orice forţă aplicată în plus nu aduce rezultate mai bune sau randament lucrării, ci suprasolicită motorul. Calcă cu grijă, de preferat nu în urma brazdei lăsate de motocultor, astfel vei evita să bătătoreşti terenul.

 

Manipulează cu grijă dispozitivul şi păstrează distanţa corectă. Apropierea prea mare de roţile sau lamele acestuia pot produce accidentări grave. Atenţie la solul dur, frezele se pot prinde şi pot proiecta motocultorul înainte. Aceeaşi atenţie sporită trebuie avută şi în regiunile cu pietriş, particulele se pot desprinde şi pot sări, blocând motorul sau producând lovituri.

 

În cazul în care dispozitivul interacţionează cu sticle, cioburi, bucăţi de fier sau alte obiecte contondente, trebuie decuplat, oprit, verificată starea de funcţionare şi abia când se constată că nicio parte nu este afectată, repornit.

 

Cultivarea Pământului

 

Dacă operaţiunea de pregătire a pământului este realizată corect, se poate trece la înfiinţarea culturii. Şi în acest caz se pot utiliza accesoriile specializate cu care este echipat motocultorul multifuncţional, astfel se economiseşte timp valoros. Uneltele trebuie adaptate în funcţie de particularităţile fiecărei culturi. Verifică de mai multe ori  modul în care sunt prinse accesoriile de însămânţare, pentru a avea siguranţa că sunt corect montate.

 

Ca randamentul să fie bun, trebuie să se respecte regulile de aşezare a plantelor. Respectă rotaţia plantelor, fiecare dintre ele lasă terenul cu nutrienţi specifici pentru altă cultură. Nu cultiva aceeaşi plantă două sezoane la rând; nu planta în acelaşi loc plante care au boli şi dăunători comuni.

 

O altă regulă de aur în agricultură, legumicultură şi horticultură este de respectare a distanţei de plantare. Însămânţare excesivă nu aduce randament mai mare ci produce o luptă pentru resurse a fiecărei plăntuţe.  Spanacul, rucola, valeriana, ridichiile, pătrunjelul, mărarul, leuşteanul, loboda, ştevia sunt doar câteva dintre plantele care pot fi cultivate şi îngrijite cu uşurinţă într-o grădină de zarzavaturi.

 

Fie că vrei să creezi o grădină de legume, să realizezi o oază de verdeaţă sau să te bucuri de o peluză impecabilă motocultorul multifuncţional este un utilaj versatil care te ajută să transformi activitatea de lucrare a pământului în una plăcută şi relaxantă.

Related posts

Piscina, principala atracție pe timpul verii. Cum o îngrijim

Adina Meyers

Peisaj idilic într-o curte mică

Adina Meyers

Intretinerea gradinilor- operatiuni specifice lunii mai

Adina Meyers