Daca aveti o locuinta care beneficiaza de un subsol, trebuie sa luati in serios hidroizolarea acestuia, pentru a impiedica in acest fel infiltrarea apei. Iata cateva metode inovatoare!

Apa poate fi distructiva atunci cand vine vorba de o constructie, deoarece, prin ciclul inghet-dezghet, deterioreaza elementele de structura si actioneaza asupra caracteristicilor fizico-mecanice ale materialelor, modificandu-le. De asemenea, apa corodeaza armaturile si piesele metalice incastrate in beton, avand efecte dintre cele mai grave asupra structurii de rezistenta,  reduce capacitatea de izolare termica a portiunilor atacate, determina aparitia igrasiei si a mucegaiului, care pot pune in pericol sanatatea familiei voastre. Partea subterana a locuintelor, indiferent ca este vorba doar de fundatie sau si de subsol, este supusa actiunii apelor freatice si pluviale. Acestea sunt doar cateva motive pentru a va gandi serios la o hidroizolare eficienta. Iata trei metode inovatoare in acest sens!

Drenarea cavitatii subsolului

O metoda eficienta de hidroizolare a subsolului, cunoscuta in domeniu ca „sistemul de drenare a cavitatii”, consta in aplicarea unei membrane subtiri, cu crampoane din plastic, pe pereti, podea si plafon, in momentul construirii subsolului. Ulterior, trebuie sa-i dati pardoselii o panta catre o cavitate speciala, in asa fel incat apa care s-ar putea infiltra in subsol sa fie eliminata rapid prin folosirea unei pompe.

In cazul in care locuiti intr-o zona unde nu ploua abundent, iar nivelul apei freatice nu este foarte ridicat, metoda aceasta este suficienta pentru eliminarea apei, iar costurile sunt acceptabile. Exista insa un dezavantaj: cedarea sistemului. Mai exact, in cazul in care se intrerupe alimentarea cu energie electrica, pompa nu mai poate functiona, iar subsolul se poate inunda, motiv pentru care devine necesara achizitionarea unui generator pentru astfel de situatii de urgenta. Totodata, segregarile pot favoriza in timp aparitia ciupercilor si mucegaiului, motiv pentru care cavitatea trebuie curatata si igienizata periodic.    

Hidroizolarea cu membrana cristalina

O alta solutie inovatoare care va poate scapa inca de la inceput de problema infiltratiilor prin fisuri, pe la rosturile de turnare, prin porii din materialele folosite sau segregari o reprezinta membrana cristalina. Aceasta se aplica de regula pe interior si se monteaza pe peretii subsolului, pe pardoseala si plafon. Produsul are compusi chimici care, in contact cu apa, se activeaza, eliminand-o rapid.

Membrana cristalina este disponibila sub forma unei paste care se da pe toata suprafata zidurilor, reparand si astupand in acest fel golurile, fisurile si rosturile de turnare. In momentul utilizarii, se recomanda sa aiba consistenta unui mortar. Este foarte important ca, dupa ce a fost aplicata, suprafetele tratate sa fie pastrate umede timp de aproape o saptamana, pentru a activa substantele chimice si pentru a forma o membrana impermeabila. In tot acest timp, incaperea trebuie ventilata, pentru a elimina mai usor umezeala din aer.  

Impermeabilizarea in masa a betonului

Una dintre cele mai moderne si avantajoase metode de hidroizolare a subsolului consta in aditivarea betonului de constructie cu substante speciale, in asa fel incat acesta sa devina impermeabil. Cunoscuta si sub denumirea de „impermeabilizarea in masa a betonului”, aceasta operatiune se realizeaza in faza de construire a fundatiilor si subsolului. Inainte de turnarea betonului, a sapei sau a tencuielilor, materialul folosit se aditiveaza in toata masa lui, prin utilizarea unor substante speciale, mai exact prin adaugarea lor fie in materialul uscat al betonului (adica nisip, ciment si agregate), fie in betonul umed.

Printre avantajele acestei metode de hidroizolare le amintim pe urmatoarele: betonul folosit iese inca de la bun inceput impermeabil pe toata grosimea si suprafata lui, iar durata de impermeabilizare este foarte mica si coincide cu cea in care se face aditivarea; riscul de a aparea anumite erori de aplicare sunt foarte reduse in comparatie cu metodele clasice de hidroizolare – tot ce trebuie sa faceti este sa respectati intocmai cantitatile si recomandarile producatorului; pretul este rezonabil, fiind de multe ori sub cel practicat in cazul sistemelor clasice cu membrana bituminoasa.     

Materiale alternative, pentru un plus de protectie a fundatiei si subsolului

Pentru a asigura o protectie mai buna, puteti folosi si materiale alternative, mai noi sau mai vechi pe piata, dar care de obicei sunt mai eficiente decat cele clasice. De exemplu, spuma poliuretanica rigida se remarca prin: viteza de executie marita, buna etansare a fundatiei si subsolului, rezistenta sporita in timp, impermeabilitatea de 100% si o garantie ce poate ajunge pana la 30 de ani.

O alta varianta la care puteti apela este izolarea cu poliuree, care se utilizeaza intr-un strat lichid pulverizat in grosime mica. Se caracterizeaza prin etansarea excelenta, dar mai ales prin rezistenta foarte buna la uzura. Folosit in combinatie cu spuma poliuretanica rigida, acest sistem devine solutia ideala de hidro-fono-termoizolare a fundatiilor, subsolurilor, piscinelor, teraselor si acoperisurilor.

Stiati ca…?

Peste 50% din casele nou construite prezinta infiltratii la nivelul demisolului la nici trei ani de la construire? Si partea proasta este ca nu prea se acorda garantii pentru astfel de neplaceri. Din acest motiv, izolarea corecta a fundatiei si subsolului devine o necesitate. Altfel, veti pierde bani si timp pentru a repara zonele deteriorate.

 

Text: Costel Popa

Articol preluat din revista Casa Mea

Related posts

Ce tip de focar semineu sa alegi pentru locuinta ta? Casa sau bloc? Un scurt ghid al cumparatorului

Adina Meyers

Ce alternative exista la termoizolarea cu polistiren?

Adina Meyers

Aproape de natura cu pavajul Pietra

Adina Meyers