Boala de reflux gastroesofagian apare frecvent la bebeluși și, de cele mai multe ori, nu reprezintă un motiv de îngrijorare. Totuși, există și situații în care se impune consultarea medicului. În acest articol vom discuta despre semnele care ar trebui să te ducă cu gândul la acest diagnostic.
Bebelușul regurgitează și varsă frecvent
Regurgitarea este comună la bebeluși: imaturitatea sfincterului esofagian inferior face ca, odată cu aerul, să fie eliminată din stomac și o cantitate mică de lapte. Dacă regurgitarea apare frecvent, sau dacă se produce în jet, există suspiciunea de reflux gastroesofagian la bebelusi.
Regurgitarea nu este dureroasă sau incomodă, prin urmare micuțul nu ar trebui să o bage în seamă. Pe de altă parte, dacă apar vărsături, ele se asociază unei stări de disconfort, iar bebe s-ar putea să fie agitat și să plângă înaintea episodului [1].
Refuzul mâncării sau dificultăți la înghițit
Dacă hrănirea e dureroasă, e foarte posibil ca bebelușul să refuze să mănânce. Durerea este, cel mai probabil, declanșată de iritarea esofagului din cauza acidului gastric care urcă din stomac [2].
Iritabilitate în timpul mesei
Copiii cu boală de reflux gastroesofagian sunt nervoși în timpul suptului, țipă și plâng, refuză deodată sânul sau biberonul, reacție determinată, în general, de disconfortul abdominal sau de iritația esofagiană [3].
Sughiț frecvent
Bebelușii sughiță destul de des, mai ales în primele săptămâni de viață, din cauza imaturității sistemului nervos și a cantității mari de lapte, raportat la volumul stomacului, pe care sunt tentați să o mănânce. Dar dacă sughițul se prelungește spre vârsta de 6 luni, sau dacă e însoțit de regurgitare, acesta poate fi un semn de reflux [4].
Stagnarea creșterii
Stagnarea creșterii sau chiar scăderea în greutate pot apărea ca o consecință a vărsăturilor excesive sau a alimentației insuficiente, determinată de disconfortul pe care îl produce pirozisul [2].
Arcuirea corpului în timpul mesei
Bebelușii pot arcui mult spatele în timpul suptului, simptom care este considerat un semn de disconfort gastric sau abdominal. Acumularea de acid la nivelul esofagului poate declanșa o senzație inconfortabilă de arsură.
Pe de altă parte, arcuirea spatelui poate fi și un simptom neurologic, prin urmare e bine ca micuțul să fie evaluat de către specialist cât de curând posibil, pentru un diagnostic corect [4].
Tuse frecventă sau pneumonie recurentă
Acidul gastric sau alimentele care urcă, pe esofag, până în zona laringelui pot declanșa iritație, însoțită de reflexul de tuse. Riscul mare este ca aceste alimente – sau sucul gastric – să fie aspirate în plămâni, unde să declanșeze pneumonie bacteriană sau chimică. Astmul este o altă problemă respiratorie declanșată consecutiv bolii de reflux gastroesofagian [1].
Gag-ul și înecarea cu alimente
Bebelușul poate declanșa reflexul de gag sau se poate îneca cu alimente atunci când laptele din stomac urcă în esofag. Poziția micuțului în timpul mesei poate fi, la rândul ei, un factor predispozant.
În mod normal, gravitația contribuie la păstrarea conținutului gastric în stomac. De aceea, se recomandă alăptarea într-o poziție cât mai aproape de verticală și menținerea bebelușului în brațe, sprijinit pe umăr, cât mai drept, minim 30 minute după hrănire [3].
Dureri în piept și arsuri gastrice
Conținutul gastric regurgitat irită mucoasa esofagiană, care nu e proiectată să facă față unui asemenea contact prelungit. Consecința este senzația de arsură gastrică pe care și adulții o cunosc atât de bine și care este denumită, în termeni medicali, pirozis.
Pirozisul este simptomul caracteristic pentru boala de reflux gastroesofagian, dar poate fi dificil de recunoscut la bebeluși, care nu pot să spună ce anume îi doare. Asocierea agitației și a plânsului cu suptul poate fi un indiciu important în acest sens [2].
Somn agitat
Boala de reflux gastroesofagian poate determina un somn foarte agitat deoarece, în poziție orizontală, conținutul gastric urcă și mai ușor în esofag.
În cazul bebelușilor care au împlinit 6 luni, hrănirea cu ceva timp înainte de somn poate fi o soluție, presupunând că micuțul tău nu prea mai cere de mâncare noaptea. În caz contrar, recomandarea de a menține bebelușul în poziție verticală 30 minute după masă se menține și pe timpul nopții [1].
Este important să discuți cu medicul care monitorizează evoluția copilului despre oricare dintre aceste simptome, deoarece există soluții care să amelioreze situația.
Bibliografie:
“Gastroesophageal Reflux Disease (GERD)/Heartburn | Cedars-Sinai.” Cedars-Sinai.org, 2019, www.cedars-sinai.org/health-library/diseases-and-conditions/g/gastroesophageal-reflux-disease-gerdheartburn.html, afișat la 22.11.2022;
“GERD (Gastroesophageal Reflux Disease) in Children – Health Encyclopedia – University of Rochester Medical Center.” Www.urmc.rochester.edu, www.urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?ContentTypeID=90&ContentID=P01994, afișat la 22.11.2022;
“GERD and LPR – ENT Health.” ENT Health, 2018, www.enthealth.org/conditions/gerd-and-lpr/, afișat la 22.11.2022;
“Recognizing Acid Reflux/GERD in Infants: 10 Common Signs.” Healthline, 3 July 2017, www.healthline.com/health/gerd/recognize-gerd-infants, afișat la 22.11.2022.