Amenajari Exterioare

10 metode ingenioase de a utiliza praful de copt în grădină

Cine crede că praful de copt poate fi folosit doar în bucătărie la gătit are nevoie de un upgrade la capitolul creativitate. Noi îți oferim 10 super-idei pentru a-l utiliza în grădină, cu scopul de a le asigura plantelor condiții mai bune de creștere.

1. Pesticid organic

Este suficient să pulverizezi praf de copt sub formă de spray pe plante, iar acesta va îndepărta insectele dăunătoare, precum afidele, fără a le afecta pe cele de care plantele au nevoie. Amestecă o linguriță de praf de copt cu o treime de cană de ulei pentru gătit. Din acest amestec ia două lingurițe și adaugă-le într-o cană cu apă. Lichidul trebuie amestecat cu spray-ul pentru plante și aplicat. 

 2. Îndulcirea roșiilor

Dacă adaugi praf de copt pe sol în jurul roșiilor din grădină, recolta va fi mai dulce și va avea aciditate mai scăzută.

 3. Îndepărtarea furnicilor

Presară praf de copt pe un mușuroi de furnici, așteaptă jumătate de oră, apoi adaugă o cantitate mică de oțet. Vei vedea că furnicile vor dispărea din grădină.

 4. Înflorirea plantelor

Soiurile care se dezvoltă mai bine într-un sol cu alcalinitate crescută vor înflori chiar mai frumos dacă adaugi puțin praf de copt în lichidul cu care le stropești. 

 5. Menținerea trandafirilor 

Se știe că trandafirii sunt expuși fungilor care se dezvoltă pe frunzele acestora. Dar poți elimina această problemă dacă prepari următoarea soluție cu care să îi stropești: amestecă 7 lingurițe de praf de copt cu 19 litri de apă. Adaugă puțin săpun insecticid și aplică lichidul pe trandafiri săptămânal. Trebuie, însă, să îi ții sub observație, pentru că unele soiuri pot dezvolta arsuri de la această soluție. 

 6. Eliminarea mirosului neplăcut al compostului

Poți presăra praf de copt deasupra suprafeței cu compost urât mirositor din grădină, iar damful va fi atenuat considerabil, pentru că praful de copt va împiedică aciditatea să se formeze. 

 7. Îndepărtarea melcilor 

Evită să folosești produse cu chimicale pentru a îndepărta melcii din grădină; în schimb, presară praf de copt pe cei pe care dorești să îi îndepărtezi. 

 8. Prelungirea vieții florilor tăiate

Adaugă puțin praf de copt în vaza în care așezi buchetul de flori tăiat din grădină și vei vedea că acesta își va menține aspectul fresh mai mult timp. 

 9. Curățarea ghivecelor și a coliviilor

Este de preferat să eviți produsele de curățare care conțin substanțe chimice puternice. Adaugă praf de copt pe suprafața ghiveciului sau a coliviei pe care vrei să le cureți, lasă-l câteva minute pentru a acționa, iar apoi îndepărtează murdăria cu o cârpă. Ulterior poți clăti cu săpun pentru a îndepărta reziduurile. 

 10. Menținerea prospețimii pământului din ghivece

Înainte de a adăuga pământ în ghiveciul în care vrei să plantezi, acoperă-i interiorul cu un strat subțire de praf de copt, pentru a păstra prospețimea acestuia. 

Autor: Alina Boicu

Sursa foto: www.pinterest.com

Related posts

5 greșeli care te pot costa scump când îți renovezi baia

Adina Meyers

Sfaturi de intretinere pentru motosape

Adina Meyers

Plantele de la A la Z: Lista completă a plantelor medicinale – FOTO

Adina Meyers