LifeStyle

Whirlpool Romania: Europenii arunca anual 180 kg de mancare pe cap de locuitor

Cu o traditie indelungata in sectorul de cercetare si dezvoltare, Whirlpool Romania se implica in cresterea gradului de constientizare a problemelor legate de risipa de alimente. Compania crede ca o mai buna cunoastere a datelor referitoare la cantitatea de alimente aruncata anual, dar si o prezentare detaliata a functiilor electrocasnicelor din piata pot contribui decisiv la imbunatatirea acestor parametri.

Whirlpool urmareste comportamentul de consum al europenilor si  prelucreaza informatiile in centrul Global Consumer Design pentru a putea lansa produse care se adreseaza problemelor de consum de resurse si stilului de viata al consumatorilor. Astfel, pentru cercetarile legate de depozitarea alimentelor (frigidere, combine frigorifice si congelatoare) compania ia in calcul risipa de alimente si propune solutii de pastrare a prospetimii si tehnologii noi. De asemenea, Whirlpool analizeaza tendintele de consum in functie de vanzarile de alimente (daca europenii consuma preponderent peste, carne sau lactate si legume, spatiile de depozitare din aparatele frigorifice precum si functiile aferente trebuie dimensionate corect).

„Risipa de alimente in Romania este sub nivelul din alte state Occidentale, insa se remarca o crestere a acestui fenomen si pe plan local, ca urmare a modificarilor obiceiurilor de consum”, declara Mioara Bolozan, Marketing Manager Whirlpool Romania. „Aproximativ 42% din risipa de alimente la nivel european este generata de gospodariile individuale. Combinele si congelatoarele Whirlpool sunt dotate cu functii care contribuie la o reducere importanta a pierderilor. Un prim pas pe care il putem face noi este acela de a sublinia rolul acestor tehnologii si cum pot fi ele folosite pentru rezultate optime”, a explicat Mioara Bolozan.

Cauzele principale ale acestor pierderi sunt planificarea defectuoasa – anumite segmente de populatie supraestimeaza nevoia de consum si cumpara prea multa mancare, mai ales in contexte de tipul aniversari sau sarbatori – si depoziteaza incorect  produsele alimentare in frigider si camara.

Pentru ca alimentele sa reziste cat mai mult in frigider trebuie respectati anumiti pasi. In primul rand, frigiderul nu trebuie sa fie prea aglomerat pentru a permite circulatia vaporilor de aer (in caz contrar frigiderul nu va putea raci la parametrii optimi iar mancarea se va deteriora mai rapid). Conservarea alimentelor in conditii optime se poate face pastrand o temperatura constanta de aproximativ 4°C si un nivel adecvat de umiditate (70-85%) in cavitatea frigiderului. Produsele achizitionate inaintea ultimei sesiuni de cumparaturi nu trebuie sa ramana in spatele rafturilor. Trebuie evitata introducerea in frigider a mancarii gatite atunci cand e calda sau fierbinte, deoarece schimbarea brusca de temperatura va afecta gustul mancarii, dar mai ales va duce la aparitia condensului in frigider. Caldura vasului va radia, determinand condens si alterarea conditiilor de depozitare (alimentele pot mucegai).

Congelatorul joaca de asemenea un rol important in a preveni alterarea alimentelor. Doar produsele foarte proaspete trebuie congelate. Continutul natural de apa din alimente se transforma in cristale de gheata, eliminand activitatea bacteriana.

*Conform datelor publicate de Eurostat

Related posts

KM 56 sau „Gradinarul cu 13 brate”

Adina Meyers

Intercontinental Bucuresti re-deschide Sunday Brunch la braseria Corso

Adina Meyers

Folosești ulei de cocos la plajă?

Adina Meyers