Home

Vizită în atelierul unui tâmplar: cum renaşte mobila de epocă

Aveţi în pod un obiect de mobilier uitat de timp sau l-aţi zărit într-un târg de vechituri şi vreţi să-l integraţi în decorul casei? Întâi va trebui să-l recondiţionaţi! Iată cum. Și de ce.

Text: Raluca Sofronie

Pe strada Menţiunii din cartierul bucureştean Andronache, la numărul 134, Liviu Stanciu, tâmplar specializat în marchetărie, reface element cu element desenul de pe blatul unei măsuţe Art Nouveau. 

Pe bancurile de lucru din cele două camere vagon ale atelierului sunt înşiruite scule şi sticluţe cu baiţuri, în timp ce pe pereţi stau alături tablouri şi trofee bizare din capete de ştiuci. Mijlocul uneia dintre încăperi e ocupat de un impozant birou Mazarin. Când i-a fost adus, venerabilul mobilier de secol XVII avea un picior rupt, blatul crăpat şi furnirul smuls. Liviu l-a reparat, redându-i prestanţa din anii de glorie. În şopronul din spatele curţii, alte piese preţioase îşi aşteaptă rândul: fotoliul Art Déco, dulapul Biedermeier şi scaunele Napoleon al III-lea sunt doar câteva. 

După ce a terminat liceul de prelucrarea lemnului, Liviu Stanciu, acum în vârstă de 49 de ani, a lucrat vreme îndelungată în fabrică, unde s-a ultra-specializat în marchetărie – arta decorării lemnului prin aplicarea pe suprafața lui a unor bucăți de lemn exotic, de esențe și culori diferite. În 2004 și-a deschis propriul atelier, iar acum recondiționează în special piese mici, cu valoare deosebită. Alături de el este un fost coleg de fabrică, Marius Olteanu (46 ani), care se ocupă de tâmplărie și sculptură. Împreună, cu multă trudă, readuc la viață obiecte de mobilier din epoci apuse.  „Uneori vin piese cu marchetăria în mare parte distrusă. Și atunci căutăm pe internet modelul original și îl recreăm întocmai”, povestește Liviu Stanciu. 

Mai multe informaţii despre recondiţionarea mobilei, precum şi sfaturi din partea designerilor pentru integrarea pieselor de epocă în amenajările contemporane găsiţi în revista Casa Mea din septembrie 2016.

Related posts

Tot ce trebuie să ştii înainte de a construi o casă

Adina Meyers

Skateboardingul, sportul olimpic de la Tokyo, desconsiderat în România. Care sunt avantajele practicării lui

Adina Meyers

Vladimir Drăghia s-a mutat în casă nouă. Cât costă apartamentul de lux, cu vedere spre lac – FOTO

Adina Meyers