Vila de la Predeal a fostului dictator Nicolae Ceausescu a intrat in catalogul Artmark Historical Estate, divizie specializata in vanzarea monumentelor istorice si de arta.

Vila construita inca din 1927, devine in anii ´50 prima reşedinţa din Predeal a lui Nicolae Ceauşescu, inca de pe vremea cand era ministru adjunct al Ministerului Apararii Naţionale şi şef al Direcţiei Superioare Politice a Armatei. Zona in care este amplasata vila este cea a locuinţelor de protocol, in apropiere aflandu-se si vila de protocol folosita de fostul sef al statului, Traian Basescu.

In portofoliul Artmark Historical Estate exista atat monumente istorice de valoare naţionala si universala (Castelul Teleki, Cula Greceanu, Castelul Pogany), cat si unele reprezentative pentru patrimoniul cultural local (Casa memoriala Ion Mihalache, Conacul Niculescu-Bujoiu, Casa Zottu).

Castelul Teleki din Dumbravioara (judetul Mures) este unul dintre cele mai fastuoase monumente lasate mostenire peisajului ardelenesc. Constructia, care respecta cu autenticitate stilul neobaroc, a servit drept resedinta familiei de nobili Teleki, una dintre cele mai bogate familii transilvanene a secolelor XVIII-XIX. Castelul era renumit pentru parcul dendrologic in stil britanic, helesteul si terenul de calarie, care atrageau oaspeti precum regele Eduard al VII-lea al Marii Britanii sau regele bulgar Ferdinand I. Pontetialul acestui monument considerabil, Castelul Teleki putand fi transformat intr-un castel de vanatoare sau intr-un complex turistic istoric, atragand turisti din intreaga lume.

Una dintre cele mai spectaculoase monumente istorice din portofoliul Artmark Historical Estate este Cula Greceanu de la Maldaresti-Valcea, cea mai veche cula din Romania (casa fortificata in forma de turn, ridicata de boierii olteni ca masura de aparare impotriva otomanilor). Sub bolti, celebra scriitoare si figura a neobizantismului romanesc, Olga Greceanu, urmasa stapanilor culei, a pictat in 1936 fresce ale familiei Maldarescu ce infatiseaza intreaga istorie a familiei de boieri. Remarcata pentru autenticitatea sa, cula a fost des folosita in producţiile cinematografice romanesti, aici turnandu-se filme ca: „Neinfricatii”, „Drumul Oaselor” şi „Iancu Jianu-Haiducul”. De asemenea, Cula Greceanu este un punct turistic de importanta nationala.

Mai multe informatii despre comorile arhitecturale ale Romaniei, portofoliul actual al Artmark Historical Estate, precum si despre actiunile propriu-zise de conservare a patrimoniului cultural romanesc si optiunile de investitie in astfel de cladiri, puteti afla miercuri, 28 ianuarie, ora 19:00, la evenimentul de lansare al diviziei Artmark de la Palatul Cesianu-Racovita. 

Related posts

Tinuturile indepartate in casa ta

Adina Meyers

Cum să aranjaţi o masă festivă de neuitat

Adina Meyers

Se poarta stilul amestecat

Adina Meyers

Acest site foloseşte cookie–uri. Prin continuarea navigării, eşti de acord cu modul de utilizare a acestor informaţii. Accept Află mai multe