Acest lucru este o dovada de necontestat a faptului ca dragostea pentru frumos se mosteneste si se transmite din generatie in generatie.
„Am inceput constructia casei in care locuim in 1998 si imi amintesc ca am plecat la drum cu gandul sa ridicam o casa care sa semene cu cea a parintilor nostri, in care am copilarit si de care ne aminteam cu atat de mare placere. Uram ideea de casa inghesuita, decat asa, mai bine am fi trait toata viata la bloc. Ne-am dorit spatiu si intimitate”, ne-au povestit proprietarii in momentul in care i-am intrebat care a fost sursa de inspiratie a proiectului. Acestia au mai spus ca au vrut o casa traditionala taraneasca, dar ca au „tras cu ochiul” si in revistele de specialitate atat din tara, cat si din strainatate. „Imi amintesc ca am gasit un articol de prezentare a unei case traditionale bucovinene intr-o revista home&deco si am venit cu ea la prima intalnire pe care am avut-o cu arhitectul. I-am aratat articolul si imi amintesc ca dansul, foarte mandru, nu a vrut sa se uite mizand pe propria sa inspiratie. In timp, insa, acel proiect a fost o sursa importanta de idei, proiectul fiind modelat dupa necesitatile noastre.
Am colaborat extrem de bine cu arhitectul care s-a ocupat personal si de amenajarea interiorului, alaturi de o echipa priceputa, aleasa de sotul meu care lucreaza in domeniu”, isi mai amintesc proprietarii, a caror casa a fost admirata de toti vecinii care au folosit-o drept model pentru propriile locuinte. „Cand am ridicat noi casa, in zona nu era construit nimic, dar intre timp, vecinii de langa noi au ridicat o casa care seamana foarte mult cu a noastra, pentru ca le-a placut foarte mult proiectul. Din cate stiu, si ei au lucrat cu acelasi arhitect. Casa este construita dupa modelul traditional, din caramida, si este acoperita cu sindrila, asa cum se obisnuieste in Bucovina.
Detaliile arhitecturale, atat cele de interior cat si cele de exterior, sunt lucrate de un artist plastic din zona, care a sculptat lemnul cu drujba. Toate ornamentele au fost lucrate in curtea noastra, asa ca sotul meu a putut supraveghea indeaproape lucrarile pe toata perioada in care aici a fost santier.
Am vrut o casa in care sa ne simtim confortabil, un camin cald, asa ca nu am vrut sa avem linii drepte, colturi. Totul in casa este rotunjit si realizat din materiale naturale. Stim ca o astfel de amenajare realizata in stil traditional, ca pe vremea parintilor nostri, nu se va demoda niciodata. Marea majoritate a obiectelor de mobilier au fost gandite de mine si sunt realizate din lemn masiv. In living si in partea frontala a casei exista un perete pe care artistul plastic s-a putut desfasura in voie. Aici se afla cate un mozaic realizat din piatra, bucati de sticla si culoare. Noi am mers numai pe nuante calde, de pamant, pentru ca nu am vrut nimic iesit din tipar, nimic nonconformist. Nu am vrut sa spargem cu nimic armonia stilului. Un detaliu care face diferenta sunt peretii de interior care sunt lucrati cu ciocanul in stil rustic.
„Tablourile si vitraliile se integreaza perfect in cromatica interiorului, fiind realizate cu nuante pale si tonuri de maro. Aceasta a fost dorinta mea expresa, intrucat am contat mai mult pe spatiu si luminozitate decat pe accente de culoare”, au mai spus proprietarii.
Mai multe fotografii si informatii in numarul de septembrie al Revistei Casa Mea.